Nasvet: Kako vemo, da nam je vlaganje uspelo?

Naj vlagamo po vročem postopku ali tako, da vsebino v kozarcih postopno segrevamo v pasterizatorju (ali domači pečici), vedno nam uspeh vlaganja pove pokrovček, ne glede na to, katerega smo izbrali.

Med segrevanjem in takoj po vročem polnjenju se namreč vsebina in zrak v kozarcih ali steklenicah raztezata, del tekočine se spremeni v vodno paro, ki iztiska preostali zrak v kozarcu in ta uhaja ob strani zaprtega kozarca. Med ohlajan­jem se preostala vodna para utekočini, vsebina v kozarcu se skrči, nad njo pa nastane brezzračni prostor. Ker zunanji zrak pritiska na pokrovček, se ta ugrez­ne, vboči in povsem zapre, kar prepreči dostop mikroorganizmom. To je očiten znak dobrega tesnjenja in dobra napoved o trajnosti shranka. Nejeverni Tomaži naj še potrkajo po pokrovčku – dobro zaprt doni zamoklo, nikar votlo.

Najbolje je narediti preizkus že nasled­nji dan po vkuhavanju in po potrebi še čez nekaj dni. Pretežno kuham zvečer in preverim zjutraj – takrat votlo doneče in izbočene shranim v hladilnik in vsebino porabim v največ tednu dni. Res pa je, da je takšnih z leti vedno manj. Ponovno vkuhavanje bi bilo smiselno le pri večjih količinah, saj se s tem izgubi več hranilnih snovi.

Priporočamo še: Jajčevci: Triki za fit pripravo

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed