Kakšen mešalnik potrebujete za pripravo najboljšega biskvita?

Seveda lahko kulinarične kreacije dosežete tudi brez uporabe mešalnika, ampak zakaj bi se mučili? Z mešalnikom lahko prihranite veliko časa pri pripravi svojih najljubših receptov, kar pomeni, da vam ostane čas za testiranje novih receptov in načinov priprave hrane!

Za pripravo mnogih receptov seveda mešalnik ni obvezen, saj lahko sestavine zmešamo tudi z metlico za stepanje. Za vse, ki redno pečete piškote, torte in biskvit, pa so kuhinjski mešalniki oprema, ki bo zagotovo dobrodošla.

Vrste mešalnikov

Ob nakupu novega mešalnika se morate najprej odločiti med dvema osnovnima oblikama – ročnim mešalnikom in mešalnikom s posodo oziroma kuhinjskim robotom. Na srečo so vsi lahko dostopni v večini trgovin, tako da imate na voljo nešteto modelov, ne glede na obliko, ki jo izberete.

Ročni mešalniki

Če je vaš glavni pomislek pri nakupu mešalnika ta, da zasedejo veliko prostora, razmislite o nakupu ročnega mešalnika, za katerega ne potrebujete velikega kuhinjskega pulta. So bolj preproste oblike kot samostojni mešalniki s skledo, tako da jih lahko pospravite kar v predal, pa še cenovno so bolj ugodni.

Pri ročnih mešalnikih imate dve možnosti – klasičen ročni ali palični mešalnik. Obliki večinoma uporabljamo za precej različne namene, oboji pa so pogosto na voljo v kompletu z različnimi nastavki. Pri ročnih mešalnikih so to običajno vsaj klasične metlice za stepanje in metlice za gnetenje testa, palični mešalniki običajno vključujejo še merilno posodo, dražji modeli pa še različne nastavke za miksanje in posodo za sekljanje.

Glavne prednosti ročnega mešalnika:
– so bolj ugodni
– ne zavzemajo prostora na kuhinjskim pultu in jih lahko pospravite kar v predal
– odstranljivi nastavki so preprosti za čiščenje
– uporabljate jih lahko s katerokoli skledo
– so prenosni

Ne pozabite pa:
– ročni mešalniki zahtevajo tudi nekaj ročnega dela
– večinoma niso tako hitri in močni kot samostoječi mešalniki
– če pri pripravi uporabite neprimerno posodo, lahko naredite velik nered

Mešalniki s posodo

Če slišite koga, ki se hvali s svojim mešalnikom (ja, tudi to se zgodi) in trdi, da ne more živeti brez njega, najverjetneje govori o svojem samostoječem mešalniku s posodo ali kuhinjskem robotu. Ti v primerjavi z ročnim mešalnikom znatno poenostavijo delo v kuhinji. Posebej so uporabni za vsakogar, ki ljubi peko biskvita, pic in kruha ter rad eksperimentira z recepti, ki zahtevajo dolgotrajno mešanje ali gnetenje.

Samostoječi mešalniki vključujejo veliko posodo in običajno veliko različnih nastavkov za različne namene – od stepanja beljakov do mešanja masla in gnetenja kruha. Največja prednost samostoječih mešalnikov je, da vam omogočajo med mešanjem proste roke in tako lahko enostavno dodajate sestavine ali pa v vmesnem času pripravite kaj drugega.

Največja ali celo edina slabost takšnih mešalnikov je prostor, ki ga zasedajo. To niso majhni pripomočki, ki jih lahko pospravite kamorkoli. Najbolj preprosto je, da mu za stalno namenite prostor kar na kuhinjskem pultu, saj so ne le robustni, temveč tudi težki in sploh nepraktični za pospravljanje v kuhinjske omare.

Glavne prednosti mešalnikov s posodo:
– samostoječi mešalniki so občutno močnejši od ročnih
– delo opravijo bolj temeljito in hitreje
– mešajo kar sami, tako da lahko vi vmes počnete kaj drugega
– razširljivi so z uporabo mnogih nastavkov – ti med drugim omogočajo tudi mletje mesa, ožemanje agrumov ali pripravo testenin

Ne pozabite pa:
– samostoječi mešalniki so občutno dražji kot ročni ali palični mešalniki
– zavzamejo veliko prostora
– glede na uporabljene nastavke so lahko nadležni za čiščenje

Če ste zelo zavzeti pri svojih kulinaričnih podvigih, nimate razloga, da ne bi izbrali kar obe vrsti mešalnikov. Ročni so razmeroma poceni, tako da si ob nakupu samostoječega mešalnika morda lahko privoščite še ročnega za uporabo v manj zahtevnih receptih. Če veliko časa preživite v kuhinji, imate verjetno že veliko idej o tem, za katere recepte bi uporabili ročni, palični ali samostoječi mešalnik.

9 odločilnih dejavnikov pred nakupom novega mešalnika

Da bi resnično izbrali najboljši model za svojo kuhinjo, preden začnete iskanje, razmislite o svojih potrebah in navadah v kuhinji. Tukaj je 9 dejavnikov, ki jih morate upoštevati:

1. Kuhinjske navade – kako pogosto kuhate in za koliko ljudi? Uživate v nenehnem odkrivanju novih receptov ali raje ponavljate preverjene? Razmislite o teh vprašanjih in se odločite, ali se vam investicija v samostoječi mešalnik splača ali pa bo ročni mešalnik več kot dovolj.

2. Proračun – tako kot pred vsakim drugim nakupom tudi pred to odločitvijo preverite, koliko sredstev imate na voljo, in pobrskajte po ugodnih ponudbah, da dobite kar največ za svoj denar.

3. Teža – pri ročnih mešalnikih je to pomemben dejavnik, še posebej če ga boste uporabljali pri receptih, ki zahtevajo dolgotrajnejše mešanje ali gnetenje. Pri ročnih mešalnikih izberite bolj lahke modele, pri samostoječih pa je večja teža prednost, saj skrbi, da je mešalnik bolj fiksiran na delovno površino.

4. Nastavitve hitrosti – različne vrste živil zahtevajo različne hitrosti mešanja. Večina ročnih in samostoječih mešalnikov ima različne stopnje hitrosti, od standardnih treh pa vse do 12.

5. Velikost – tu je ključnega pomena prostor, ki ga imate na voljo v kuhinji, in kako pogosto nameravate uporabljati mešalnik. Lahko dostopni so modeli v številnih velikostih, če imate prostor, pa vam bo večji mešalnik zagotovo olajšal delo.

6. Nastavki – raznovrstnost uporabe mešalnikov je večinoma odvisna od nastavkov, ki jih dobite z njim ali pa dokupite. Metlice za testo, široka metlica za smetano in klasične metlice so osnovni trije nastavki, ki jih dobimo z večino modelov. Pri kuhinjskih robotih dodatni nastavki variirajo od takšnih za pripravo sladoleda, mletje mesa, pripravo testenin in raviolov pa do nastavkov za mletje žit in polnjenje klobas. Razmislite, za kaj vse želite uporabljati svoj novi mešalnik, in temu prilagodite svoj nakup.

7. Videz – klasični ročni mešalniki ne odstopajo preveč od standardne zasnove v predvidljivih barvah – beli, črni ali srebrni. Veliko več izbora je med samostoječimi mešalniki, ki so zelo popularni tudi v živo rdeči barvi.

8. Čiščenje – to je pomembna točka in praviloma so nastavki ročnih mešalnikov veliko bolj enostavni za čiščenje kot zapleteni nastavki samostoječih mešalnikov. Nekateri nastavki se lahko pomivajo v pomivalnem stroju, nekatere moramo pomiti ročno, temeljito pa je treba očistiti tudi telo mešalnika, saj se z uporabo lahko umaže z različnimi živili.

9. Raven hrupa – čeprav so vsi mešalniki hrupni, morate biti na ta podatek pozorni predvsem tisti, ki ste tako ali drugače občutljivi na hrup malih gospodinjskih aparatov.

Z malim ali velikim proračunom, velika izbira kuhinjskih mešalnikov zagotovo skriva tudi vaš idealni pripomoček, ki že komaj čaka, da se z njim preizkusite v pripravi neštetih receptov.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana