Katero sorto paradižnika uporabiti za sušenje

Sočna specialiteta!

Nadvse radi imamo na soncu sušene paradižnike. Dodajamo jih omakam za testenine, v sendviče, solate ali pa jih uživamo same, a še boljši, kot kupljeni v trgovini, so tisti, ki jih doma tudi sami posušimo.

Verjetno ste opazili, da so sušeni paradižniki ponavadi nekoliko bolj ovalne oblike, temu pa je tako zaradi posebne sorte paradižnika, ki je najboljša za sušenje, saj je nekoliko slajša in manj vodena.

Ker bodo paradižniki na vrtu kaj kmalu postali rdeči, smo se oglasili pri Luštu, verjetno najslavnejšemu pridelovalcu paradižnika pri nas, ter povprašali, katero sorto paradižnika je najbolje uporabiti za sušenje.

V ta namen lahko posežete po sorti grozdnatega paradižnika, ki je srednje velikosti. Pri Luštu pa so letos prvič zasadili tudi novo sorto, ki ji rečejo kar »paradižnik za sendviče«. Njeni sadeži so podobni pelatom, so podolgovate oblike ter srednje veliki. V njih se skriva tudi manj semen, so bolj čvrsti ter manj vodeni, zato se bodo tudi posušili hitreje. Da jih boste lažje našli v trgovini, smo jih za vas tudi fotografirali.

Če pa boste kupovali sadike, priporočamo, da izberete sorte roma, san marzano, banana legs ali sicilijanski russo.

Čvrste paradižnike nato narežete na srednje debele rezine ter jih v visoki poletni sezoni lahko posušite na soncu, sicer pa si lahko doma pomagate tudi s pečico ali dehidratorjem. Za sušenje boste porabili kar nekaj ur, a na okusne grižljaje se bo seveda izplačalo nekoliko počakati. Suhe rezine, ki jih ne boste že sproti pospravili v želodček, nato shranite v olju, za dodatno aromo pa lahko temu primešate tudi česen, sol ali katero izmed mediteranskih začimb.

Preberite še: Češnjev kalcon

Fotografija: Eva Natlačen

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed