Kavo imate po vsej verjetnosti shranjeno narobe: preverite, kam jo je najbolje pospraviti

Dobro jutro, ste si že privoščili svojo prvo skodelico kave? Danes smo se poglobili v to, kako jo je najbolj primerno pospraviti.

Marsikdo si ne predstavlja dneva brez skodelice kave in zalogo dišeče surovine je mogoče najti v skoraj vsakem gospodinjstvu. Kava je namreč poleg nafte najbolj prodajana surovina na svetu in razširjena po vseh kontinentih našega planeta. Priprava te vroče pijače se razlikuje od države do države, najbolj pa naj bi jo obvladali Italijani.

Čeprav je kava stalnica našega vsakdana že stoletja, pa se ji v zadnjem času posvečamo veliko bolj kot nekoč. Zanima nas, kje je zrasla, kako je bila pražena in mleta. Pa tudi priprave se lotevamo na različne načine, od običajne turške, pa vse do hladno varjene (t.i. cold brew, ang.). No, ne glede na to, kakšno imamo najraje, pa je pomembno tudi to, kje shranjujemo njena zrna.

Ker kavo večinoma pripravljamo dnevno, jo navadno hranimo tako, da je ves čas na dosegu roke. Morda imamo zanjo celo posebno posodo. Pa veste, kako bi bilo v resnici najbolje, da bi jo shranili?

Priporočamo tudi: Kako kavna usedlina iz hladilnika prežene smrad

Pozabite na posodice

Kot pravi poznavalka kave Erika Vonie, bi bilo najbolje, da kavna zrna shranjujemo kar v zatesnjeni originalni embalaži. Ko je kava pražena, namreč začne izločati pline. »Večinoma je to ogljikov dioksid, za katerega ni dobro, da se zadržuje v vrečki. Veliko embalaž za kavo je zasnovanih tako, da ta plin lahko uhaja iz vrečke, vanjo pa ne more prodreti vlaga,« razloži za portal Food52.

Originalna embalaža je narejena tudi tako, da preprečuje dostop svetlobe, saj mora biti kava hranjena v temi. Erika pa je omenila še eno zanimivost, na katero bi morali pomisliti. Kavna zrna potrebujejo stabilno temperaturno okolje. Če se v vaši kuhinji temperatura močno spreminja, je zato najbolje, da kavo hranite v hladilniku. Tako bo zagotovo v temi in ves čas na isti temperaturi. V tem primeru pa je treba paziti, da kave, ko jo vzamete iz hladilnika, ne pustite predolgo na pultu, saj bo tako nastal kondenz.

In še eno priporočilo. Čeprav kavo uporabljamo redno in jo je zato smiselno kupiti v večjih embalažah, kavni strokovnjaki priporočajo manjša pakiranja. Ko je kava nekaj časa odprta, namreč začne izgubljati vonj in aromo. Zato je bolje, da jo kupujemo v manjših embalažah in tako ne izgubimo tistega čarobnega vonja, ki si ga zaželimo vsako jutro.

Preberite še: Tako boste naredili najbolj hrustljav ocvrti krompirček

Fotografija: Vitalii Petrushenko/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana