Kdaj pojesti solato: pred ali po obroku?

V različnih kulturah solato jedo ob različnem času. Kdaj pa je najbolj pravilno?

Čeprav se zdi, da vse več obrokov pojemo na hitro in brez posebnih obredov, še vedno obstajajo pravila, kako bi si morali slediti obroki. Veste, kdaj pride na vrsto solata?

V ameriški kulturi se kosilo oziroma večerja praviloma pričneta z juho in/ali solato. Sledi jima predjed, glavna jed in sladica. Solata na začetku prepreči, da bi se kasneje prenajedali z glavno jedjo, poskrbi pa tudi, da sledeče krožnike pojemo počasneje.
Podobnega pravila se držimo tudi pri nas. Solato običajno pojemo tik pred ali med glavno jedjo. Tako zmanjšamo vnos kalorij oziroma ga upočasnimo. Sitost namreč vedno začutimo z zamikom in če pričnemo s solato, bo naš želodec dejstvo, da je poln, v možgane sporočil prej kot sicer.

Priporočamo še: Tri odlične ideje za testeninske solate in napake, ki ji pri njihovi pripravi ne smete zagrešiti

Drugačnega mnenja pa so v Franciji. Kot piše časnik Huffington post, se tam solata namreč zvrsti za glavno jedjo. Postrežena je le s kančkom kisa in morda nekaj kapljicami olja, v nasprotju z ameriškimi solatami, ki so prelite s kaloričnimi prelivi. Razlog za uživanje solate po glavni jedi pa Francozi zagovarjajo zaradi vnosa vlaknin. Solata naj bi prebavni trak tako pripravila na prihod sladice, poskrbela pa tudi za potrebne vitamine.

Priporočamo še: Tako bo solata ponovno hrustljava

Pa pokukajmo še k Italijanom. Svoje jedi pričenjajo z aperitivom, kot so oreščki ali olive, nadaljujejo s predjedjo, ki jo ponavadi sestavljajo siri, artičoke ali sušene mesnine. Sledi jim prva glavna jed, ki jo sestavljajo testenine ali rižota, šele nato na vrsto pride meso s prilogami. Svoje dveurno kosilo Italijani zaključijo s siri in sadjem, ki jim sledita sladica in kava. Solata je običajno postrežena ob drugi glavni jedi. Razlog zato je spet v prebavi – oljčno olje, s katerim začinijo solato, naj bi namreč pomagalo želodcu prebaviti prihajajočo sladico, prav tako pa maščobna obloga varuje pred alkoholom, ki sledi z vinom.

Drugačnega prepričanja pa so na Kitajskem. Solate tam postrežejo kot prvi hod, sestavljene so iz sveže zelenjave z dodatkom riževega kisa, nikar pa niso postrežene v skledi, česar smo vajeni v Evropi. Zelenjava je lepo zložena na krožnik. Razlog za pričetek kosila z zelenjavo Kitajci vidijo v vnosu vitaminov. Ker je postrežena prva, je namreč manj možnosti, da bo ostala na krožniku. Prav tako preprečuje kasnejše prenajedanje.

In ko smo že v Aziji, preverimo še, kaj pravi indijska ajurveda. Po navodilih ajurvedske nutricionistke Anastasie Sharove naj bi svežo zelenjavo zaužili vsaj 20 minut preden v usta položimo prvi kuhan grižljaj. Surova zelenjava je namreč precej težke sestave, zato je zaradi vlaknin dobro, da želodca ne obremenimo še s kuhano jedjo takoj za tem.

Kdaj je torej pravilno pojesti krožnik solate, je odvisno od kulturnega okvirja. Opazili smo, da so razlogi za uživanje solate kljub različnim časom vnosa precej podobni, zato lahko povzamemo, da čas ni tako pomemben kot pa dejstvo, da telesu vsak dan postrežemo dovoljšno količino zelenjave in sadja, s tem pa poskrbimo za vnos vitaminov, ki bodo poskrbeli za zdravo delovanje in obnavljanje našega telesa.
Kdaj pa vi postrežete solato? Komentarjev bomo veseli na našem Facebook profilu.

Preberite še: Zlata pravila kuhanja testenin

Fotografija: Getty Images
Povzeto po: Huffingtonpost.com

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed