Tako bodo otroci pojedli več zelenjave

Znanstveniki so dokazali povsem preprost način, kako otroka pripraviti, da bo jedel zelenjavo.

Imate dovolj borb za mizo, ko vsak dan znova poskušate prepričati svoje otroke, naj vendarle pojedo nekaj zelenjave? Poslej ne bo več tako, avstralski znanstveniki namreč ponujajo rešitev.

Dokazali so, da jo bodo otroci radi pojedli, trik je v tem, kako jo boste postregli. Raziskovalci z univerze Deakin, s tamkajšnjega centra za senzorično znanost, so preizkusili svojo teorijo na 72 osnovnošolcih; vsak je dobil škatlico s 500 grami olupljenega korenja, naslednjega dne so dobili prav toliko korenja, le da je bil narezan na kockice, otrokom so v obeh primerih rekli, naj v desetih minutah pojedo, kolikor lahko. Otroci so imeli raje celo korenje kot narezano. »V povprečju so, po teži, pojedli od osem do 10 odstotkov več korenja.

Poslej bo staršem laže, ko vedo, kako je otrokom zelenjava všeč,« pravi raziskovalec dr. Gie Liem. Dokazali so torej, da bodo prej pojedli korenje, če jim ga boste celega potisnili v roko, kot če bo narezano na kolobarje. Odličen nasvet za vse, ki bi radi potomce pripravili k uživanju več zelenjave, držati pa se ga velja tudi v primeru nezdrave hrane, le da nasprotno. »Če bi otrok nekaj sladkega, čokolado nalomite na čim manjše koščke, zdelo se mu bo, da je dobil veliko, in bo pojedel manj, kot če bi mu v roko potisnili celo vrsto,« pojasnjuje dr. Liem.

Naklonjenost določeni vrsti hrane se začne oblikovati že v maternici, in če mati med nosečnostjo uživa veliko zelenjave, naj bi to preprečilo izbirčnost pri otroku. Pomemben je tudi zgled: otroci kopirajo odrasle in njihovo vedenje, zato naj tudi starši jedo zelenjavo, če bi radi, da je vsaj nekaj pojedo tudi potomci.

Besedilo: U. S.
Naslovna fotografija: Thinkstock/oksun70

Preberite še: Po čem zares hrepeni otroško srce

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana