Krašenje tort z lokalnim cvetjem v jeseni (z dr. Katjo Rebolj)

Medtem ko vsi mislimo, da jeseni rastje zamira, se v naravi še vedno najde pravo bogastvo.

Katero cvetje ni primerno?

Pri izbiri cvetja za sladice se držimo pravila, da ne uporabljamo ničesar, kar ni užitno. Na videz zelo preprosto pravilo, pa se ga kljub temu mnogi ne držijo. Na internetu pogosto opazim torte s cvetjem ali zelenjem, ki je strupeno. Listi bršljana torej ne spadajo k hrani: četudi ga zeliš­čarji uporabljajo v čajih za zdravljenje bolezni, je za otroke nevaren. Ampak, korajžno: cvetje se odlično poda ne le k tortam, ampak tudi k drugim sladicam.

Užitno jesensko cvetje

Zato danes ne prilagam recepta za torto, raje dajem poudarek cvetovom, ki so uporabljeni kot dekoracija. Vse naštete vrste so užitne: rman, grabljišče, glavinec, astre, vrtnica, dalija. Opozorilo velja le pri glavincu, ki ga ne priporočamo v velikih količinah zaradi diuretskega učinka, ki pa bi ga sila težko dosegli v povezavi s tortami. Na fotografiji je navadni glavinec, Centaurea jacea, ki je ena najbolj pogostih vrst v Sloveniji in v jesenskem času zelo razširjen ob poteh in na travnikih. Rman, ki cveti v roza barvi, je prav tako odličen za dekoracijo. Vse to cvetje ostaja z nami do resne zmrzali ali snežne odeje.

Na fotografiji: glavinec

Prav posebej zanimiv naravni element za okras, ki ga najdemo skoraj na vsakem travniku, pa je grabljišče. Ljubke, zelene bunkice, ki pogosto krasijo tudi poročne torte, so ostanki socvetij njivskega grabljišča, ki cveti v nežno vijoličasti do roza barvi. A ko cvetovi odpadejo, na steblu ostanejo bunkice, ki so pri gojenih vrstah sicer bolj izrazite, a so tudi pri naši avtohtoni vrsti zelo uporabne.

Na fotografiji: grabljišče
Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed