Kruh: kako do lepe zagorele svetlikajoče se polti?

Ogledalce na steni, povej, katera pletenica je bolj vabljiva: leva, desna ali tista na sredini?

Leva je bila pred peko premazana le z beljakom, desna le z rumenjakom, med njima je pletenica, premazana z razžvrkljanim celim jajcem. Beljakov premaz je zelo preprosto namazati s čopičem po vzhajanem testu, ponekod celo preveč, saj beljak rad steče na pekač. Z beljakom dobimo enakomeren, bled in matiran videz, podobnega tudi z mlekom. Nasprotno, premaz z razžvrkljanim rumenjakom je težko nanesti, je zelo gost, daje pa temen, močno svetleč premaz, poteze s čopičem so jasno vidne.

Premaz z razžvrkljanim celim jajcem daje videz z lastnostmi obeh skrajnosti. Ne tako hudo bleščeč, da bode v oči, a vseeno prijeten. Ne tako kričeče rjav in temen zaradi obilja karotena in tudi ne bledikasto anemičen, ampak s prijetno rahlo porjavelo skorjo. Če mene vprašate, najbolj všečen. Ne pozabite: vsi ti premazi so primerni za posip s semeni, saj ga lepo prilepijo na testo.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Kruh: kako do hlebčka s sivo patino?

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana