Kuhinjske zagate, iz katerih vam bo pomagal riž

Riž je lahko krasna priloga, odlično pa se odreže tudi v vlogi glavne jedi. Nekaj zrn pa vam lahko pomaga rešiti tudi marsikatero kuhinjsko zagonetko.

Prepričani smo, da bi riž lahko našli v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu. Pa tudi svetovnem. Marsikatero jed lahko pripravimo iz tega zrnja, danes pa pišemo o tem, kako lahko z njegovo pomočjo premagujemo gospodinjske ovire. Spodaj naštevamo nekaj trikov, kako se z rižem znebiti neprijetnih vonjav v kuhinji, kako z njim očistimo kavni mlinček in še marsikaj.

Pomočnik pri čiščenju

Vsi imamo doma kakšno steklenico ali posodo čudne oblike, ki jo težko očistimo. Če z gobico ne moremo odstraniti umazanije iz kakšnega vogala, pa lahko uporabimo riž. Nekaj zrn natresemo v posodo ali steklenico, dodamo deciliter vode in kapljo ali dve detergenta za posodo. Vse skupaj zapremo s pokrovčkom in dobro pretresemo, dokler se skoraj vsa tekočina ne spremeni v peno. Zrna riža bodo posodo mehansko očistila, nato pa vse skupaj le še speremo s toplo vodo.

Čistilec kavnega mlinčka

Kavni mlinček je tisti pripomoček, ki ga navadno ne očistimo po vsaki uporabi, vsake toliko pa mu moramo nameniti nekaj minut svojega časa tudi v ta namen. Najbolje bo, da v mlinček natresemo pest riža in napravo prižgemo. Riž bo z rezil in skritih kotičkov odstranil ostanke kave (ali zelišč, če mlinček uporabljate v ta namen), vpil maščobo in nase navzel vonjave. Vse skupaj nato stresemo iz mlinčka in ga le še obrišemo s krpo.

Odstranjevalec vonjav

Riž pa nase veže tudi vonjave iz okolja. Če neprijeten vonj veje na primer iz hladilnika, vanj postavimo posodico riževih zrn. Ko bodo ta absorbirala neprijetne vonjave, posodico odstranimo.

Hladna ali topla blazinica

Iz riža lahko naredimo tudi toplo ali hladno blazinico, ki pomaga za blaženje bolečin. Riž stresemo v čisto nogavico in jo zavežemo. Nato blazinico postavimo v zamrzovalnik ali pa mikrovalovno pečico, odvisno od tega, ali želimo, da je hladna ali topla.

Pomočnik pri zorenju

Verjetno že veste, da lahko nezrelo sadje in zelenjavo naknadno dozorimo tudi doma. To lahko storimo tako, da na primer ob nezrela avokado ali banano postavimo jabolko, ki sprošča plin etilen. Zorenje pa pospešuje tudi riževo zrnje. Tako lahko sadje ali zelenjavo dozorimo tako, da ju postavimo v posodo z rižem in zatesnimo.

Odstranjevalec vlage

Da riž nase zelo aktivno veže vlago, pa najbrž že veste. Za vsak slučaj pa vam še enkrat namignemo, da lahko z njegovo pomočjo rešite marsikatero elektronsko napravo, ki je bila izpostavljena vlagi. Če vam je telefon padel v vodo, ga tako postavite v kozarec suhega riža in najverjetneje bo po nekaj urah rešil vašo težavo.

Preberite še: Tako najbolj preprosto pripravimo riž v pečici

Fotografija: Nataliia Sirobaba/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed