Kultne jedi: preprost, a božanski pad thai

Odprtakuhinja-pad-thai-shambala

Tokrat smo skočili v Azijo, natančneje na Tajsko, katero jed smo izbrali, pa najbrž ne bo težko uganiti. Ta dežela namreč slovi po odlični kuhinji in ni turista, ki bi državo zapustil, ne da bi poskusil teh rezancev.

Čarobnost jedi je predvsem v tem, da je nadvse preprosta za pripravo, izjemno okusna in zaradi lahkotnih sestavin ne obteži našega želodca. Da bi si tudi doma lahko pripravili kar najboljšo različico, smo se sprehodili do Križevniške ulice, v kuhinjo Shambale, kjer nam je jed predstavil chef Florijan Virant.

Sestavine in izvor

Preden pa vam razkrijemo njegov recept, skočimo na Tajsko. Tajski rezanci pad thai oziroma phad thai so tipična jed, sestavljena iz treh delov: ogljikovih hidratov – riževih rezancev, proteinov – sojinega tofuja v spremljavi piščanca, rakcev ali lignjev ter tipične tajske zelenjave, torej kalčkov, mlade čebule in čilija. Brez koriandra seveda ne gre, čeprav ga tisti, ki ne marate njegovega okusa, lahko tudi izpustite, na koncu pa je jed posuta s sesekljanimi arašidi ter postrežena z nekaj kosi limete, ki dodajo kislo noto. Gre za bogat in nadvse okusen krožnik, ki naj bi sicer prišel iz Kitajske, na tajskih tleh pa se je ukoreninil med drugo svetovno vojno, ko je državi primanjkovalo riža, zato so ga nadomeščali z riževimi rezanci. Slednji so kmalu postali pomemben del tajske identitete, dokaz za to pa je tudi današnja (skoraj vedno) prva asociacija s Tajsko – rezanci.

Odprtakuhinja-pad-thai-shambala-1

Pripravi jo lahko vsakdo

Jed je zaradi svoje preprostosti največkrat postrežena kar na ulicah, kjer sveže sestavine v voku na vročem ognju v nekaj minutah spremenijo v pravo fantazijo, obogateno tudi z bananinimi cvetovi, česnom, šalotko in palmovim sladkorjem. Slednjega uporablja tudi Shambalin chef Virant, ki nam je pokazal zanimivo strukturo tega naravnega sladila z nižjim glikemičnim indeksom, ki ga sicer lahko zamenjamo tudi z običajnim belim trsnim sladkorjem. V Shambali smo izvedeli še, da je predpriprava popolnoma nezahtevna: zajema namreč le malce sekljanja ter izbor kakovostnih svežih sestavin in začimb, ki jih iz Azije uvažajo kar sami. Iz njih sami pripravljajo tudi slovito karijevo pasto, ki jo uporabljajo v drugih tajskih jedeh, naredijo pa jo iz kar več kot 15 sestavin.

Odprtakuhinja-pad-thai-shambala-2

Potrebujemo torej le še vok, vroč ogenj ter Florijanov recept, ki ga lahko, opremljenega s postopkom, seveda, najdete pri nas.

Preverite: Shambalin pad thai

Fotografije: Sonja Ravbar

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana