Kultne jedi: Šest korakov do najboljšega burgerja

Nekaj, čemur se ni mogoče upreti, sploh če vemo, kaj pomeni ugriz v res okusen in sočen primerek.

Recimo takšnega, kot nam ga je danes pripravil Matej Stipanič, avtor bloga Custom Grill, ki smo ga spoznali na našem pikniku z mojstri žara. Tam smo ga vprašali, ali je burger že iz mode, a nam je hitro razložil, da se to ne bo nikoli zgodilo, res pa je, da je v naše kraje prišel z nekajletno zamudo. »Velja za eno tistih jedi, za katere menimo, da je zelo enostavna, a to ne drži. No, priprava ni zahtevna, a če se ne držimo določenih pravil, ne bomo izkusili tistega pravega žmohta.

1. Meso

Kralj burgerja je meso, pravi Matej, in zato ga moramo tudi okusiti. Da pa ga bodo naše brbončice zaznale v polni meri, mora biti dovolj mastno. Idealna mešanica za goveji polpet je 70 odstotkov mesa in 30 odstotkov maščobe. Če v mesu ne bo dovolj maščobe, bo to suho, brez okusa in po vsej verjetnosti bo začelo na žaru razpadati. Matej priporoča, da izberemo polovico uležane bržole in polovica govejega plečeta ali vratu. Če pa želimo pripraviti pravo gurmansko doživetje, izberimo suho zorjeno mleto meso.

2. Peka polpeta

Priporočljivo je, da meso pripravimo na plošči na srednje vročem žaru, ne na rešetkah, saj se meso tako bolj enakomerno peče. Prav tako ni prehitrega izsuševanja in posledično krčenja ali spreminjanja oblike polpeta. Na srednje vročem žaru se bo sir počasi in lepo stopil, ob tem pa mesa ne bomo prepekli.

3. Bombetka

Meso je kralj, bombeta pa kraljica burgerja. Matej je velik ljubitelj mlečnih in zelo maslenih kruhastih štručk. Obvezno morajo biti sveže, pri ugrizu v končno jed pa morajo neopazno pustiti le maslen priokus.

4. Omake in dodatki

Ob dobrem mesu in kruhu je povsem vseeno, katere omake, zelenjavo in druge dodatke uporabimo. Paziti moramo le, da z njimi ne preglasimo okusa mesa. Po Matejevem mnenju je najbolj enostaven in okusen dodatek karamelizirana čebula. Pa še malce domače omake BBQ, sir in rezina paradižnika.

5. Sestavljanje

Ni dovolj, da ima končna jed le dober okus, premamiti nas mora tudi na oko. »Sestavljen burger naj ne bo poševen kot stolp v Pisi, iz njega naj ne štrli solata, meso in kruh morata imeti enak premer, plasti pa naj bodo pregledne. Tako imate veliko več možnosti, da bo fotografija vašega burgerja uspešnica instagrama,« se pošali.

6. Predpriprava

Matej sporoča: Nikar ne pozabite, peka na žaru je zabavno opravilo. In da se boste med njim zabavali, si čim več sestavin, dodatkov in prilog pripravite vnaprej.

Naslovna fotografija: Tomi Lombar/Delo

Preverite še recept za burger s karamelizirano čebulo

 

 

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana