Rabarbara: Lepa in okusna, za nekatere pa strupena

Rabarbara je ena od rastlin z dvojnim učinkom, na eni strani zdravi, na drugi je škodljiva, zato velja pri uživanju previdnost; preden se lotimo zdravljenja, se je najbolje posvetovati s strokovnjakom.

Snov, zaradi katere je treba biti pri uporabi rabarbare previden, je oksalna kislina. Največ je vsebujejo listi, ki zaradi tega niso užitni, medtem ko jo v manjših količinah najdemo tudi v steblih. Oksalna kislina skupaj z drugimi toksini sproži težave pri presnovi kalcija v našem organizmu, kar lahko vodi do zastrupitve in celo do anafilaktične reakcije, pri pogostem uživanju pa do nastanka ledvičnih kamnov. Iz tega sledi, naj rabarbare, zdaj govorimo o steblih, ne uživajo ljudje z ledvičnimi pa tudi žolčnimi kamni. Prav tako ni primerna za bolnike z artritisom in protinom oziroma putiko, izogibajo pa naj se je tudi tisti, ki jih mučijo hemoroidi, in moški s težavami s prostato. Strokovnjaki jo odsvetujejo tudi občutljivim skupinam, nosečnicam, doječim materam in seveda dojenčkom ter starejšim ljudem. Nabor ljudi, ki ne bi smeli uživati v jedeh iz rabarbare, je precej širok, zato so opozorila res povsem upravičena. Povejmo še, da stebla nabiramo do sredine junija in ne vse do septembra, kasneje namreč vsebujejo preveč oksalne kisline.

Čisti lonce

Zaradi vsebnosti oksalne kisline pa ima rabarbara odlično moč čiščenja. Soli oksalne kisline, to so oksalati, se lahko vežejo celo na težko topne minerale, kot sta vodni kamen in rja. To so že nekoč vedele in s pridom uporabljale gospodinje, ki so z rabarbaro čistile lonce in kotle. Po drugi strani pa se rabarbara uporablja v zdravilne namene, na Kitajskem in v Tibetu že več kot 2000 let, v srednjem veku pa so z njo zdravili tudi arabski zdravniki.

Pomaga pri zaprtju

V ljudskem zdravilstvu se uporablja korenina, ki deluje proti zaprtju in driski, kar se sliši protislovno, toda: antrikoninski glikozidi spodbujajo krčenje črevesnih mišic in s tem odvajanje, korenina pa vsebuje tudi čreslovino, ki povzroča zapiranje. Zato je pomembno pravilno odmerjanje. Povedano preprosto, manjši odmerki zapirajo, večji pa odvajajo. Vsekakor dovolj zapleteno, da se je treba pred uporabo posvetovati s strokovnjakom, seveda pa je mogoče zdravilne pripravke iz rabarbare tudi kupiti.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite: Jabolčna torta z rabarbaro

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana