Lidlova Lojtr’ca domačih: šesta sezona in njeni junaki

Prvi ponedeljek v marcu je čas za novo sezono nadaljevanke, ki jo imamo ljubitelji zanimive butične hrane zelo radi – pa niti televizorja ne potrebujemo: Lidlova Lojtr’ca domačih. Odprta kuhinja je medijski partner tega projekta, ki vsako pomlad žaromete usmeri v butične slovenske dobavitelje. Kot smo že večkrat napisali: to je hrana, ki nosi odtis človeške roke.

Letošnji seznam pridelovalcev, mojstrov in snovalcev izdelkov, ki bodo ljubiteljem dobre hrane popestrili prvi pravi pomladni mesec, je zanimivo branje. Za vse, ki jih mikajo novi okusi, pa vse, ki jim je pomembno tudi to, da hrana izvira iz lokalnega okolja. Nekaj manj kot petdeset dobaviteljev je prepričalo komisijo s svojimi izdelki – teh bo okrog 70 –, med njimi so nekateri, ki bodo precejšnja novost tudi za razgledane gurmane, in taki, ki prihajajo od starih znancev te akcije.

Priporočamo: Vse o Lojtr’ci domačih

Vse kaže, da bodo letos na svoj račun prišli ljubitelji različnih pijač: ljubitelji dobrega vina bodo verjetno želeli pokusiti muškat z domačije Bizjak (Brestje pri Kojskem), kjer uspeva novi rod vinarjev: Jakoba in Gregorja Bizjaka so enološki strokovnjaki hvalili, še preden je pred nekaj tedni prvi s svojim chardonnayjem postal mladi vinar Slovenije 2021.

Verjetno bo zanimivo poskusiti s čokolado aromatizirano pijačo na osnovi vina. Med pijačami, ki vsebujejo alkohol, pritegne pozornost tudi hard seltzer – v bistvu fermentirana voda z mehurčki. Ta pijača se v nekaterih korakih vari podobno kot pivo – no, tudi slednje je na šesti Lojtr’ci, pa seveda brezalkoholne pijače, sok in naravni ledeni čaj.

Še vedno smo pri pijačah, ki jih cenimo zaradi omamne arome – med prijavljenimi je tokrat izbranih kar precej pražarjev: med njimi specialty kava iz Brazilije in turška kava mocca, mleta po stari metodi s težkimi mlinskimi kamni.

Jakob in Gregor Bizjak se bosta predstavila z muškatom

Koruza, ki jo cenijo chefi

Koruza, ta bo tudi zanimivost šeste sezone: trdinka je avtohtona gorenjska sorta, nenavadno lepe barve, za daljše kuhanje – kar je nekoliko povezano z njenim imenom – pa se oddolži z odličnim oreščka­stim okusom, na katerega prisegajo znani gorenjski chefi. Kdor se bo raje odločil za kokice – tudi slovenska koruza, primerna za to, bo na Lidlovih policah, namenjenih Lojtr’ci.

Posebnosti, ki so značilne za točno določeno regijo, bodo ob koruzi trdinki zastopali še kobariški štruklji in kozjanski zeliščni čaj.

To so samo izstopajoče novosti, ob vsaki sezoni se pokaže kakšna nova smer, čisto vedno pa je na policah zanesljiva ponudba mlečnih izdelkov, jogurti in siri so še zlasti zanimivi tako za kupce kot izdelovalce, pa sladoledi. Suhe mesnine – tokrat smo opazili divjačinske hrenovke – ter ponudba sladkarij, največkrat z neko novo idejo in inovativnostjo, dodajo pestrost. Kdor pa spremlja naše obiske pri posameznih dobaviteljih, bo vedel, da je vedno mogoče najti tudi veliko raznovrstnih testenin in drugih močnatih izdelkov, kot so štruklji … Tisto pač, kar pri vsakdanji kuhi pogosto prav pride.

Komu je uspelo priti v redno ponudbo

Kar nekaj dobaviteljev, ki so bili s svojimi izdelki izbrani za šesto sezono, poznamo tudi mi. Obiskali smo jih, poslušali njihove zgodbe, in če ste spremljali, potem veste, da tu ne gre samo za izdelke, ampak pogosto za neverjetno zanimive življenjske zgodbe, ki dajo tistemu, kar pride na police, še dodatno osebno noto.

Zato je lepo slišati, ko doživljajo še večje uspehe – in eden od teh je tudi, da so se, čeprav mali dobavitelji, nekateri med lojtrčani iz preteklih generacij januar­ja letos uvrstili v redno ponudbo tega trgovca: kmečka gavda sirastva Pirnat, med s konopljo Weebee, jogurti Kmeta Miloša in Kmetijske zadruge Metlika, domači jušni rezanci pekarne Baškovč, čili omake Matica Vizjaka in nerafinirano bučno olje Oljarne Kolarič, domača panceta Kmetijske zadruge Laško ter lanene beljakovine Bonatura.

Vas zanima, katere od zgodb šeste sezone smo si šli pobliže ogledat? Že v prihodnji številki Odprte kuhinje bo odgovor.

V vasi Lipa pri Beltincih smo obiskali Roberta Holca, da pokusimo med WeeBee, obogaten z industrijsko konopljo.
Jogurti Kmeta Miloša so zdaj v redni ponudbi na Lidlovih policah. Spoznajte njegovo zgodbo.
Matic Vizjak, čili mojster, utemeljitelj znamke Čili frik: Zgodba o tem, kako te lahko jasna vizija iz sicer poraženega povratnika na kmetijo svojih staršev popelje do pravega frika v poslu.
Priporočamo še: Kmetija Pavlovič: Kako se naredi mojstrsko marmelado

Fotografije: Uroš Hočevar in Lidl Slovenija

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana