Med golažem in pljučno

Kako prepoznamo posamezne vrste govejega mesa in kako ga naročimo pri mesarju, če o tem nimamo pojma?

Se znajdete v zadregi, ko je treba pri mesarju naročiti meso, pa ne veste točno, kaj je teletina in kaj govedina in kaj z njo početi? Da ne govorimo o posameznih delih, primernih za različno pripravo. Zagato je mogoče rešiti tako, da mesarju poveste, kaj bi radi pripravili, na primer, dajte mi eno kilo za golaž ali nekaj za juho ali štiri telečje zrezke ali pljučno pečenko za šest ljudi. Zanašamo se na to, da je mesar pošten in bo odrezal točno tisto, kar potrebujemo.

Telečje ali goveje?

Sicer meso govejih živali ločimo predvsem glede na starost, poenostavljeno povedano, mlado je telečje, staro goveje. Kmet, ki nas že nekaj let oskrbuje s svežim mesom, nam je razložil, da je meso živali, starih do devet mesecev, teletina, od devet do dvanajst mesecev junetina in starejših od enega leta govedina. Ko sem govorila z več mesarji, pa sem na vprašanje, kaj je teletina, kaj junetina in kaj govedina, dobila precej različne odgovore. Celo take, da je junetina meso mladih krav, ki še niso telile. Nekateri so mi povedali, da je teletina meso živali, starih od šest do devet tednov, ne mesecev, in da so hranjene praviloma z mlekom. V poplavi različnih informacij in pogledov smo pobrskali po brošuri o kakovosti in označevanju mesa, ki jo je izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tam je klasifikacija mesa nekoliko drugačna, in sicer omenja teletino, meso starejših telet, meso mlade govedi in govedino.

Teletina je meso živali, starih do 8 mesecev, ki dosegajo telesno težo trupa do 185 kilogramov. Meso starejših telet je od živali, starih od 8 do 12 mesecev, od enega do dveh let je meso mlade govedi, govedina pa je meso bikov, starejših od 24 mesecev, ter krav, telic in volov, starejših od 30 mesecev. Precej komplicirano, zdaj pa poglejmo, kako poznavalci prepoznajo določeno vrsto mesa. Teletina je svetlo rožnate do rožnate barve, obraščena z rumenim lojem. Meso starejših telet je rožnate do svetlo rdeče barve, medtem ko je meso mlade govedi živordeče barve. Slednjič omenimo še govedino, ki je temno rdeče barve, prepredena z rumenimi plastmi loja. Povejmo še, da se teletina hitreje pokvari, saj vsebuje več vode in nežnih vezivnih tkiv.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Sočna telečja pečenka

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana