Odprta Kuhinja

Medena hiška: največji letošnji hit pekarskih spletnih skupin

Magda Lešnik med ustvarjanjem medene hiške
Odpri galerijo
A+   A-
Letos je kar izbruhnila peka medenih hišk. Ljudje dajo domišljiji prosto pot in prav je tako, saj gre vendar za poustvaritev pravljice.



Med vsemi lepimi in pisanimi izdelki pa je največ navdušenja vzbudila razmeroma majhna hiška, ki jo je naredila Magda Lešnik. Belo okrasje, ki ga je na roke in brez kakršne koli šablone izdelala iz beljakove zmesi royal icing, je tako filigransko natančno, da se opazovalec nehote zaloti, da prav podrobno pogleduje, ali je kje kakšen spodrsljaj. Ni ga.

Magda Lešnik se je izšolala za grafično oblikovalko na srednji šoli v Ljubljani, in čeprav tega ni nikdar uporabila v smislu poklica, ji je ostalo pomembno znanje, tudi čisto praktične narave, predvsem pa zanimanje za lepe izdelke ročne obrti. Slovenska rokodelska dediščina, zlasti čipke, jo je tako pritegnila, da je pred tremi leti pridobila certifikat umetne obrti.
Priporočamo: Šest odličnih receptov za medenjake

Ko jo je začelo tako ustvarjanje zanimati – razen medičarstva, ki pa deluje nekoliko drugače –, v Sloveniji ni bilo veliko drugih primerov, po katerih bi se zgledovala in učila, tako je navdih iskala na spletu, si ustvarila svojo zbirko lepo porisanih piškotov in slaščic na Pinterestu, potem pa jih začela še sama oblikovati. »To bi znala tudi jaz,« si je rekla.

Magda Lešnik med ustvarjanjem medene hiške
Magda Lešnik med ustvarjanjem medene hiške

Kaj se da povedati, kaj pokazati


Če vam bo hiška navdih in bi se sami lotili enake, prvi nasvet: roka, s katero rišete, mora biti vedno na nekaj naslonjena, kajti osem ur, kolikor je na primer Magda potrebovala za svojo malo mojstrovino, ne more biti ves čas v zraku. To je preprosto navodilo, hitro se osvoji, in še eno je podobno: hiško v bistvu ukrojite.

Najprej na papir narišete gradnike, potem razvaljate testo, šablone položite na površino, obrežete in spečete. Magda razloži tudi, kako oblikuje vrečke, s katerimi brizga oblike na testo: da, to počne z navadnimi plastičnimi vrečkami, oblikovanimi v trikotnike, ki jim odreže vršičke.

Potem nastopi zahtevnejši del, to je tisti, ki ga je težko opisati z besedami: kako gost mora biti royal icing, da drži skupaj stene in streho, in kako tisti, s katerim rišemo vzorce.

Te stvari namerava Magda pokazati v živo, kajti v novem letu bo začela pripravljati tečaje tovrstnega oblikovanja, dva­krat na mesec v sodelovanju z medgeneracijskim centrom Pod Vrbco Šentjur, kjer se je tudi mogoče prijaviti. Tečajniki se bodo lahko naučili osnovnih filigranskih prijemov za izdelavo čudovitih izdelkov, kot si jih je mogoče ogledati na njenem FB-profilu Sladki zakladki.

Je pa tudi element, ki se ga ne da kar naučiti: ali ga imate ali pa ne. Seveda je potrebnega nekaj talenta za oblikovanje, še bolj potrebna pa je potrpežljivost ali, kakor se izrazi Magda, »prisotnost«. To ne pomeni prisotnost telesa, ampak zbranost in posvečenost duha.

O tem so nam, vsak po svoje, govorili vsi, ki se v tem času ukvarjajo z zahtevnejšo peko, za katero je potrebno več časa, potrpljenja in natančnosti. Če niste dovolj umirjeni in se zavestno ne odločite, da boste svoj čas dali temu projektu in s tem ljudem, ki jih bo razveselil, ne bo nič. No, bo: veliko slabe volje.

Medeno srce in sladka čipka
Medeno srce in sladka čipka

Zase? Nič!


Zato morda še zadnji del zgodbe in košček mozaika: Magda zadnjega pol leta vsak dan peče piškote – sicer druge, navadne – za eno od kmetij z dopolnilno dejavnostjo. To je njen poklic, zato po pravici pove: vrh glave jih ima in za praznike ne bo pekla nič kaj posebnega zase, ta hiška je bila izjema in izziv.

Zanjo so vsi dnevi enako vredni, pravi, v vseh pa, »rine v pozitivo« in poskuša ustvarjati okoliščine za čim bolj prepro­sto in z naravo povezano življenje zase in dva otroka, ki še živita doma. Tudi jesti hočejo zdravo, pravi, zato doma piškotov ne jedo: večina jih konča kot darilo, nekaj jih tudi proda, ob sobotah jih ima s seboj na tržnici v Šentjurju, kjer jo najdejo ljudje, ki cenijo takšno posvečenost, da izdelaš in porišeš na stotine piškotov, pa je zadnji enako popoln kot prvi.
Preberite še: VIDEO: Potratna potica – recept, ki je obnorel splet

Fotografije: Magda Lešnik
Datum Objave: 20.12.2019 ob 08:12

Več iz te teme:

medena hiškaMagda Lešnik

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.