Lignji: Meso naj bo čvrsto, oči pa črne in sijoče

Čeprav se zapovedana sezona lova prične šele jeseni, lignje lahko kupimo in uživamo vse leto, najbolj pa teknejo med počitnicami.

Ljubiteljem morske hrane se ob omembi lignjev kar sline cedijo. Pripravimo jih na številne načine, lahko jih pečemo, cvremo ali celo kuhamo. Cele napolnimo z različnimi nadevi, spečemo v pečici, narezane pa ocvremo in dobimo hrustljave prstane.

Priprava lignjev je dokaj preprosta, začetnikom se le rado zgodi, da postanejo trdi ali gumasti kot žvečilni gumi. Poglavitni razlog? Predolga toplotna obdelava, pravijo poznavalci.

Za sezono lova na lignje sicer veljata jesen in zima in nekoč so ribiči res govorili, da se na lov za temi glavonožci odpravijo, ko dobro zebe v roke. Natančneje, ko ne čutiš več prstov pri ribolovu, je čas za lignje. Ti imajo namreč raje hladno vodo, zato se poleti zadržujejo v globinah in jih je težje loviti. Danes nam je seveda vsa hrana dostopna vse leto, tudi lignje v restavracijah in ribarnicah lahko kupimo poleti. In ker morsko hrano radi povezujemo s počitnicami in morjem, poglejmo, kako pripraviti okusne lignje za poletno kosilo. Lignji so mehkužci iz reda glavonožcev, za katere po nekaterih ocenah velja, da jih je v svetovnih morjih več kot rib. Pri nas je udomačen tudi izraz kalamari, nekje sem prebrala, da gre v tem primeru za narezane lignje, vendar ni tako. Ime kalamari smo namreč povzeli po Italijanih.

Lignje kupimo v ribarnici, sveže ali zamrznjene, slednje pa tudi v bolje založenih trgovinah. Izbiramo med neočiščenimi in očiščenimi, dobimo celo narezane. Kadar kupujemo sveže, bodimo pozorni na njihov videz. Če je meso videti rumenkasto ali rjavkasto, niti ne pomislite, da bi jih kupili. Lignji morajo biti biserno bele barve, njihove oči pa črne in bistre.

Običajno kupimo že očiščene, če jih kupimo neposredno od ribičev ali jih celo sami ulovimo, pa bo treba opraviti tudi to. Vendar brez strahu, čiščenje je dokaj enostavno. Iz telesa, torej vrečke, najprej potegnemo glavo z lovkami in drobovino, potem odstranimo še kost. Drobovje zavržemo, odstranimo še oči in zobe, glava in lovke so užitni. Speremo pod tekočo vodo. Lignje lahko pripravimo cele ali narezane na kolobarje, ki naj bodo vsaj centimeter široki.

Priljubljeni so ocvrti, narezane le povaljamo v moki in na hitro ocvremo v vročem olju. Take imajo radi zlasti otroci, s pomfrijem in tatarsko omako ali majonezo, resnici na ljubo pa tak obrok zaradi cvrtja ni najbolj zdrav. Bolje bo, če jih pripravimo na žaru ali v pečici. Priprava je prav tako enostavna, pomembni pa so dodatki. Obvezno je oljčno olje, lahko jih pokapamo z limono in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock/ivanmateev

Preberite še: Polnjeni lignji

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana