Testenine: kdaj jih speremo pod vodo in kdaj ne

Testenine se pogosto znajdejo na našem jedilniku, kljub temu pa se o njih vsak dan naučimo kaj novega.

Poleg pice so testenine eden največjih kulinaričnih simbolov sosednje Italije, za svoje pa jih je praktično vzel cel svet. Vsak jih seveda kuha na svoj način in včasih bi se Italijani kar zgrozili, če bi opazovali, kaj počnemo z njimi zunaj meja njihove države.

Napaka, nad katero se nadvse zmrdujejo, je na primer navada, da po kuhanih testeninah polijemo olje. V marsikaterem gospodinjstvu to namreč velja za rešitev, da se špageti med seboj ne bi sprijeli. A dejstvo je, da s tem preprečimo predvsem to, da bi se nanje prijela omaka.

Tudi vodo, v kateri so se kuhale testenine, ne odlivamo več, saj so nas Italijani naučili, da je nadvse dragocena zaradi škroba, ki se je sprostil iz makaronov. Vodo namesto v lijak zlijemo v omako (seveda le slab deciliter) in ta se tako odlično zgosti.

Preberite tudi: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov

Sprati ali ne?

Naučili smo se tudi, katere testenine sodijo h kateremu tipu omak. Namesto špagetov tako k bolonjski omaki raje dodajamo ploščate fettucine, vemo pa tudi, na kaj moramo biti pozorni ob nakupu testenin. Danes pa bomo govorili o še eni dilemi, ki se nam poraja ob kuhanju italijanskih specialitet. Jih je treba po kuhanju sprati?

Uf, marsikatera italijanska nona bi se ob tem vprašanju prijela za glavo. Seveda ne! Če bomo špagete postavili pod pipo, bomo z njihove površine sprali ves škrob, ki bi nase sicer odlično vezal okusno omako. Obstaja pa primer, ko je spiranje priporočljivo. Če bomo testenine postregli hladne, jih moramo po kuhanju postaviti pod hladen curek vode. Tako jih bomo ohladili in preprečili, da bi se med hlajenjem malce razkuhale, prav tako pa bomo z njih sprali sicer dragoceni škrob in ne bodo postale sluzaste in lepljive. Če torej pripravljate testeninsko solato, lahko cedilo mirno postavite pod vodo.

Tukaj pa je še azijska različica, kot so na primer riževi ali soba rezanci. Če si boste doma privoščili te, naj še povemo, da Japonci vedno priporočajo spiranje.

Preberite še: Najboljši recept za testenine iz treh sestavin, ki jih obožujejo Rimljani

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed