To morate prebrati, preden spečete naslednjo jabolčno pito

Preprost vmesni korak pri pripravi odlične pite, s katerim jo boste dvignili na višji nivo. Sploh v tem času, ko jih še pogosteje pečemo!

Ni boljšega jesenskega posladka od jesenske pite iz sveže nabranih domačih jabolk. No, vsak ima svoj okus, a mi se sveže pečenemu kosu res težko upremo. In ker imamo na zalogi še vedno kar lepo količino letošnjih jabolk, bomo v teh dneh spekli še kar nekaj pit.

Če ste jih tudi sami že pekli, verjetno veste, da njihova priprava ni preveč zapletena. Obstajajo pa majhne razlike v receptu, ki lahko pito občutno izboljšajo. To, da je testo potrebno malce slepo popeči, preden ga obložimo s sadjem, nam je že jasno, kako pa pripraviti nadev?

Mi smo prepričani, da je končni rezultat precej boljši, če sadje prej nekoliko toplotno obdelamo. Jabolka, pa tudi slive, breskve in podobni sadeži, bodo namreč piti dodali več okusa, če jih prej nekoliko popečemo. Dobra stran predpriprave pa je tudi ta, da bo iz sadja izparela odvečna tekočina in tako bomo preprečili, da bi bilo testo na koncu razmočeno in razpadajoče.

Pomemben korak: pečica

Preden testo za pito nadevamo, je tako priporočljivo sadeže malce toplotno obdelati. To lahko storimo na ponvi, še preprosteje pa bo, če to storimo v pečici. Najprej jo segrejemo na 180 stopinj Celzija, nato pa jabolka ali drugo sadje v njej pečemo od 25 do 30 minut. To bo s peko postalo slajše, a se bo tudi skrčilo, zato priporočamo, da v naslednjo pito vračunate približno toliko odstotkov več sadja, kot bi ga uporabili sicer.

Pozitivna stran preduporabe pečice pa je tudi ta, da v njej lahko »dozorimo« sadje, ki morda še ni čisto zrelo. Če imate pri roki na primer še precej trde breskve ali pa nekoliko zelena jabolka, bodo v pečici postala slajša in tako bo pita veliko bolj okusna.

Preberite še: Najbolj preprosta rustikalna pita z nektarinami in cvetovi ožepka

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed