Na to morate biti pozorni pri izbiri masla

Na podlagi česa se odločate, katero maslo boste izbrali?

Hladnejši dnevi kar kličejo v kuhinjo in priznamo, da smo že razmišljali, da bi v tem času spekli piškote. Seveda še ne tistih božičnih, a zdi se nam že primeren čas, da iz pečice zadiši po sladkem. Po maslenih piškotih, na primer. Takšnih, ki se podajo k skodelici čaja.

Še preden se lotimo peke, pa moramo v hladilniku preveriti, ali imamo pri roki vse sestavine. Moko, mleko, jajca … Maslo? Tega imamo skoraj vedno pri roki, saj ni jedi, katere okus ne bi vsaj malce izboljšala paličica masla. Pa veste, na kaj moramo biti pozorni ob nakupu?

Gotovo ste se že kdaj vprašali, kaj pravzaprav pomeni napis »surovo« maslo. Konec koncev se nam zdi, da je maslo, kupljeno v trgovini, vedno surovo? Že res, a v resnici pri nas tako označujemo maslo, ki ne vsebuje soli. Slano se namreč od surovega ne loči le po okusu, temveč vpliva tudi na teksturo jedi. Kadar pečemo, seveda.

Priporočamo tudi: Hrana, ki postara

Zakaj?

Soljeno maslo običajno vsebuje približno četrtino žličke soli. Nekatera masla vsebujejo solni cvet, spet druga običajno namizno sol. A predvsem je pomembno, da veste, da soljeno maslo posledično vsebuje tudi več vlage. To pa vpliva na teksturo naših pekovskih izdelkov.

Če so torej lotevate piškotov, ki v receptu kličejo po surovem maslu, ne uporabite slanega. Zaradi več vode oziroma vlage, bodo piškoti namreč manj hrustljavi. Testo se bo razslojilo in piškoti bodo imeli teksturo, ki je malce bolj podobna listnatem testu.

Tudi po okusu bo čutiti, da ste uporabili soljeno maslo. To sicer ni slabo, saj sol poleg slanosti poudarja tudi druge okuse. Vseeno pa je pametno, da ob uporabi slanega masla malce uravnate vnos običajne soli. Da ne bi bili piškoti preslani.

Preberite še: Hitra sladica med tednom: recept za domači puding

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed