Nad pesticide na sadju in zelenjavi z doma narejenim čistilom

Če imate srečo, da zelenjava in sadje na mizo prihajata z domačega vrta, bo voda dovolj, kupljeno v trgovini pa je pred zaužitjem pametno bolj temeljito oprati.

Ni boljšega od domačega sadja in zelenjave, saj vemo, na kakšen način smo ju pridelali. Čim bolj biološko in če se da, povsem ekološko. Dotaknjeno z le našimi rokami. V trgovini kupljeni sadeži pa so navadno vse prej kot to. Veliko lahko beremo o pesticidih in drugih snoveh, ki si jih ne želimo na vsakdanjem jedilniku, zato smo se odločili, da bomo tisto prineseno s trgovskih polic pred zaužitjem malce bolj temeljito prali.

Ker voda včasih ne zmore sprati vseh kemikalij in drugih snovi, ki se jim poizkušamo izogniti, bomo danes pripravili domače čistilo za pranje sadja in zelenjave. Brez skrbi. Pravzaprav ne gre za čistilo, temveč domačo mešanico povsem naravnih sestavin, ki bo poskrbela, da v naše telo ne zaide kaj nenaravnega ali preveč umazanega.

Potrebovali bomo prazno in čisto razpršilko, merilni lonček, žlico in cedilo. Sestavine našega domačega čistila pa bodo alkoholni kis, voda in limonov sok.

Deloindom.si: Čili za začetnike

Koraki do izdelave naravnega čistila

Najprej bomo naredili mešanico, nato pa se naučili še, kako sadje in zelenjavo z njo oprati. V razpršilki zmešamo 1 deciliter alkoholnega kisa in 3 decilitre vode. Dodamo še jedilno žlico limonovega soka in dobro premešamo, da se mešanica malce speni.

Zdaj moramo sadje in zelenjavo le še oprati. To bomo najlažje storili tako, da v korito postavimo veliko samostoječe cedilo in vanj položimo sadeže. Vse skupaj poškropimo s čistilom in ga pustimo učinkovati slabih 5 minut. Nato sadje in zelenjavo speremo pod tekočo vodo, po želji pa ju lahko tudi skrtačimo s ščetko za živila. Vse skupaj osušimo na kuhinjski krpi.

S čistilom lahko peremo vse sadje in zelenjavo, razen tiste listnate. Zanjo je čistilna formula malce drugačna in sicer bomo mešanici namesto limonovega soka dodali žličko soli.

Preberite še: Rustikalna paradižnikova pita s kremnim nadevom

Fotografija: ThamKC/Getty Images

 

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana