To so najbolj inovativna živila 2021

Inštitut za nutricionistiko vsako leto pripravi izbor, s katerim nagradijo najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Spoznajte izdelke, ki so prepričali.

Ana Roš & Tuš pirin kruh z drožmi

Najbolj je v javnosti že poznan pirin kruh z drožmi, ki ga razvila Nataša Djurić, glavna fermentatorka Hiše Franko, in ga je mogoče kupiti svežega ali zamrznjenega, torej za dopeko. Kruh, ki je narejen iz slovenske pirine moke, za potrebe trgovca Tuš pečejo v Pekarni Geršak. Kruh je zares odličen manufakturni izdelek, znamenita chefinja Ana Roš, ki je obraz sodelovanja med Tušem in najboljšo slovensko restavracijo, namenjenega zlasti podpori kmetom in drugim dobaviteljem, priporoča, da se ga, četudi že pečenega, nekoliko osveži in ogreje v pečici. Tehnika peke z drožmi je sicer zares starodavna. Ta kruh je zmagal v kategorij pekovskih izdelkov.

Polnozrnati izdelki

Še en kruh najdemo na seznamu: Inštitut je letos posebnost pozornost namenil polnozrnatim izdelkom; najbolj jih je prepričal Sparov polnozrnati kruh, izdelan iz mešanice pšenične, pirine, ovsene in ržene polnozrnate moke. Dodana so posušena nakaljena semena lana, ovsena zrna in vlaknine korenja, okus pa je nekoliko sladkast, predvsem pa manj slan, kar odlikuje tudi pirin kruh naveze Roš-Tuš, pa še tretjega, ki je bil izpostavljen v tokratnem izboru: pirin polnozrnati kruh Izobraževalnega centra Piramida Maribor. Ta manj dodane soli uravnoteža z uporabo slada, s podaljšano fermentacijo, je brez aditivov, za zanimivejši okus pa dodajajo ajdovo in konopljino moko. Dobili so nagrado za inovativnost izdelkov izobraževalnih institucij.

Mlečni izdelki

Med mlečnimi izdelki Inštitut izpostavlja Mu Muki sadne skutice Ljubljanskih mlekarn, izdelane iz svežega sira brez laktoze. Odlikuje jih visoka vsebnost beljakovin, dodana pa sta jima tudi kalcij in vitamin D, nič pa ni dodanih barvil in arom. Drugi nagrajeni je ekološki sadni jogurt iz senenega mleka Kmetije Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic. Vsebuje 30 % sadni delež in zmerno količino sladkorja. Sadni delež predstavlja jabolčna čežana, ki jo pridelujejo na ekološki kmetiji Kastelic. Jogurt je polnjen v povratno stekleno embalažo.

Malinca v sodelovanju z BeLife: kombuča

V skupini brezalkoholnih pijač so nagradili kombučo z okusom maline, ki ga je razvila Malinca v sodelovanju z BeLife. To je napitek, pripravljen po tradicionalni metodi fermentacije zelenega čaja in z naravno aromo maline. Inovativnost napitka je tudi v tudi  postopek segrevanja, ki ohranja organske kisline, zaradi česar zagotavljanje hladne verige ni potrebno.

Mercatorjeva Linija Minute

V skupini predpripravljenih izdekov so izpostavili Mercatorjevo Linijo Minute: solatke iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo, ki predstavljajo hranilno bogato in okusno prehransko izbiro, navajajo v utemeljitvi. Izdelki so tudi vir prehranskih vlaknin. Izbirati je mogoče med bulgurjem s paradižnikom, papriko in bučkami ter črni riž z bučkami, papriko, korenjem, grahom in porom. Odlična izbira za malico na delovnem mestu ali obrok doma, ko smo v stiski s časom, menijo na Inštitutu.

Žitov kruhi Be free

In zadnja letošnja kategorija: brezglutenski izdelki. Kruhi Be free iz Žita. To je novost v ponudbi tovrstnih izdelkov na tržišču. Linijo odlikuje posebna embalaža, ki omogoča dopeko na prodajnem mestu, pri čemer je izdelek zaščiten pred možnostjo kontaminacije z glutenom. Tako so kruhi na voljo sveže pečeni na prodajnem mestu. Tri vrste imajo: classic, ajdov ter s semeni. Vsi trije so vir prehranskih vlaknin, kar je tudi posebnost za brezglutenska predpakirana živila. Linija je namenjena posameznikom s celiakijo in vsem drugim, občutljivim na gluten.

Priporočamo še: Najboljši nasveti za odlične jedi iz suhega fižola
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed