Odprta Kuhinja

Najboljše bližnjice s česnom za takrat, ko ga nimate pri roki

Odpri galerijo
A+   A-
Aroma česna povzdigne marsikatero jed, njegovo lupljenje pa ni ravno zabavno.



Čeprav česnovega vonja nihče ne mara preveč, je treba priznati, da se v jedeh odlično odreže in brez njega bi marsikatera jed izgubila svoj čar. Ne smemo pozabiti niti na vse njegove zdravilne lastnosti, tako da si res ne moremo zamisliti, da bi o njem zapisali kaj slabega.

V kuhinji ga imamo vedno pri roki, saj lahko tudi ob praznem hladilniku z njegovo pomočjo pripravimo odličen obrok. Malce nas včasih namuči lupljenje, a to težavo smo na našem portalu že rešili. Kako, lahko preverite tukaj. Danes pa se bomo osredotočili na obraten položaj. Kako nadomestiti česen takrat, ko svežega nimamo pri roki. Ali pa se nam ga morda ne da olupiti.

Zamrznjene česnove kocke


Če ste ravno sredi kuhanja omake in ste ugotovili, da vam je zmanjkalo česna, tale rešitev ne bo prišla prav, saj od nas zahteva malce predpriprave. Ko imamo čas, pa je odlično, če pripravimo zamrznjene česnove kocke in v prihodnosti si bomo nadvse hvaležni. Naredimo jih tako, da olupimo čim več česna, nato pa stroke stremo ali drobno sesekljamo. Vse skupaj nato natlačimo v modelčke za led in prelijemo z oljem ali vodo ter zamrznemo. Ko bomo potrebovali česen, kocke le vzamemo iz zamrzovalnika in jih raztopimo na ponvi.

Česen v prahu


Česen v prahu je odlična alternativa svežim strokom, saj je nadvse aromatičen in vedno na dosegu roke. Njegova prednost je tudi, da na koži ne pušča vonja in v ustih zadaha, tako da si ga lahko brez razmisleka privoščite tudi v solati. Ker je česen zdrobljen v prah, se njegov okus v omakah in drugih jedeh razporedi zelo enakomerno. Mi ga zelo radi uporabimo za pripravo česnove začimbne mešanice.

Česnov konfit


V dobro založenih trgovinah boste našli tudi česnov konfit. Pravzaprav gre za vložene stroke česna, ki vam jih ni treba lupiti. V olju ohranijo močno česnovo aromo, tako da jih lahko uporabite tudi v omakah, namazih ali drugih jedeh, kjer bi sicer uporabili svež česen.

Japonska česnova pasta


Pri nas jo sicer zelo redko srečamo, na Japonskem pa chefi prisegajo na česnovo pasto. Čisto na drobno zmlet česen se odlično obnese v marinadah, omakah in polivkah. Shranjujemo ga v hladilniku, njegova odlika pa je tudi, da ima daljši rok trajanja. Pri nas ga je mogoče najti v določenih specializiranih trgovinah z gurmansko ponudbo ali repertoarjem azijskih sestavin.
Preberite še: Tortilje: tako pripravljen prigrizek je postal velik spletni trend

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 29.1.2021 ob 07:01

Več iz te teme:

česenkonfitčesnovi nadomestkisušeni česen

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.