Odprta Kuhinja

Najboljši jogurtovi recepti naših bralcev

Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
A+   A-
{embed_foto}1555411{/embed_foto}Še zadnja kuharska preskušnja, preden gremo vsi na dopust: junija smo vas spraševali, ali poznate kakšen OK recept z jogurtom.



Malo predlogov smo dobili, priznamo, še manj jih je na situ ostalo takih, ki so bili nekaj novega, zanimivega, nekaj, kar smo komaj čakali, da preskusimo v kuhinji BIC Ljubljana.

Spomnimo: izziv je bil tokrat zastavljen širokosrčno – spraševali smo vas po jedeh, ki vključujejo jogurt kot pomembno sestavino, pa po receptu, kako delate jogurt doma, in na koncu še po tretjih zamislih, ki so povezane s tem: po tistih, pri katerih sestavine odmerjamo kar z jogurtovim lončkom. Nekaj za ta poletni čas, ko nas popade lenoba zaradi vročine in nam gredo taki preprosti recepti res na roko. Končna ocena: dobra trojka za vse skupaj. Smo bili že kdaj bolj razočarani in kdaj bolj veseli. Je pa zanimivo: kuhali smo z jogurtom, ampak prav pri vseh receptih nam je kot okus manjkala kislost, nekak­šen poudarek. V bistvu svežina!

Prvo mesto: presenečenje!


Včasih se naša komisija, ki jo sestavljajo tri »inštance«, sploh ne strinja: nekaj mislimo v uredništvu, drug pogled ponudi Mojca Koman, ki izbere pet finalistov, še tretjega pa mladi kuharji v centru Kult316, ki jedi skuhajo in se prepričajo, ali ni vse skupaj morda le površno prepisano od nekje drugje.

No, tokrat smo se strinjali vsi.

Na prvo mesto smo postavili jogurtovo presenečenje, recept, ki nam ga je poslala Alja Pišek. Mojca Koman: »Tale recept me je najbolj navdušil. Se mi zdi, da gre za uporabno pecivo, ki ga spečemo in še v 'protfanu' nesemo na piknik, na praznovanje, saj ne zahteva hlajenja v hladilniku. Verjetno bi se dalo tole pecivo narediti tudi v slani izvedbi z dodatkom zelenjave. Se motim?« Ne, ni se motila. Ta recept se je izkazal; tortica (mi smo naredili manjšo, da ne porabljamo hrane po nepotrebnem) se je izkazala za lahko v vseh pogledih: ni težka priprava, bela sredica pa je izjemno rahla in prijetna. Pozabite zbite cheesecake sladice. Če bi tule dodali še nekaj limonsko kislega, bi bila preprosto imenitna. Da, priporočamo, Alji, ki nas v akciji OK recept pogosto navduši s svojimi predlogi, pa pošiljamo bon v vrednosti 120 evrov, prvo nagrado.

Preverite zmagovalni recept: Jogurtovo presenečenje


Teta Marica na drugem mestu


Na drugo mesto smo postavili predlog, ki nam ga je Anja Mikek ponudila v pokušino pod mamljivim imenom burek tete Marice. Dobro se je – ampak saj z burekom ponavadi to tako je. Pripravljala ga je Neli Selan – prvič na ta način, kot ga predlaga bralka. »Zanimivo se mi je zdelo. Všeč mi je, da uporabiš mleko in jogurt, ni samo smetana, tudi radenska je, česar tudi še nisem videla. Bi pa sama zaključila drugače, kot predlaga bralka, ne z dvema plastema testa, ampak tako, da bi bila površina malo nagubana.«

Preostanek pogovora pa smo se spraševali, kaj si bodo po tej hereziji o nas mislili v tradicionalnih burekdžinicah, kjer je brez dvoma številno bralstvo naše priloge. Mojca Koman se je ukvarjala z isto težavo: »Tega recepta pa ne razumem. Le zakaj je treba natrgati testo in ga pomakati v skutno zmes? Ali potem vsi tisti številni balkanski kuharji, ki jih spremljam na spletu, nimajo pojma in se pravi burek dela tako? Me prav zanima, kaj boste spekli ...« Mi smo spekli nekaj, s čimer smo si krepko omastili brk – a ne toliko, kot bi si ga z navadnim burekom, in zato pošiljamo drugo nagrado.

Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Tretja: zlejvanka


»Kot je napisala gospa, so zlejvanke res uporabne na številne načine in so lahko tako sladke kot slane. Pohvala za idejo, da v testo dodamo jogurt in sadje, očit­no je gospa zelo iznajdljiva v kuhinji in predvsem inovativna. Sama bi v testo poleg jogurta dodala žličko jedilne sode, da bi postala slaščica nekoliko bolj rahla in večini všečnejša. Samo najbrž potem ne bi bila več zlejvanka, kot se šika, ali pač?« razmišlja Mojca Koman, mi pa tudi; večinoma smo razpravljali o tem, koliko svobode si lahko človek privošči pri tako znani reči, kot je zlejvanka. Vsi bi si na skrivaj želeli, da bi bila manj zbita, vsak je predlagal svojo pot, ampak ne vztrajamo. Samo to bi predlagali, da se doda malo več sadja ali izbere tako, ki je močnejšega okusa. Tu smo pogrešali nekaj razburljivosti. Tretje mesto za Tino Smodiš.

Še četrti in peti


Četrto mesto: jogurt nad sadjem, ki nam ga je priporočil Darko Rus. To sladico smo si predstavljali kot jogurtovo strjenko, vendar je preveč tekočine za takšno količino želatine, kot jo predlagala bralec. V bistvu pa je to nekaj takega, kar si delamo za zajtrk, in to čisto brez recepta, ali pa bi se bilo treba lotiti drugače: Jan Mohorič meni, da za slednje manjka tudi natančnejši postopek, in opozarja, da bi bilo treba za ta okus dodati malo sladkorja. »Pri nas doma takšne slaščice naredimo brez želatine, kremo po potrebi zgostimo z maskarponejem ali uporabimo gostejši jogurt in vse napol zamrznemo. Ali pa sadje zmešamo v kremo in naredimo neke vrste sladoled s koščki piškotov. Takšne slaščice so imenitne za prve kuharske podvige, posebno za deklice, ki se poigrajo še z okrasitvami,« meni Mojca. Mi smo recept izbrali iz nekakšne nostalgije; v sedemdesetih, ko smo nekje prav tenko piskali z raznimi sladicami, so bili razni kozarčki, v katere smo nadrobili albert kekse, pravzaprav stalnica.

Še peto mesto: krema iz grškega jogurta in bele čokolade s kardamomom. Še en predlog Anje Mikek, tokrat je imela kar dva. Jan, ki ga je pripravljal, se verjetno še do današnjega dne poglablja v recept in se čudi, kako je Anji uspel. Njemu ni niti v več ponovitvah, kajti ob dodajanju želatine se mu je zmes vedno spremila v neugledne grudice. »Ta krema ni preveč osvežilna sama po sebi, vsaj zdi se mi tako, res pa je, da kar kliče po sočnih in osvežilnih dodatkih. Meni se tu naslikajo borovnice, maline, tudi breskev, marakuja, ki bi jih skuhala ali le pretlačila v kašo in dodala kanček likerja, recimo. Ali pa bi v kozarce nadrobila kak čokoladni kolač (brownie), čez prelila kremo, jo strdila, nato slaščico še ponudila s sadno kremo. Torej, osnovna krema za mnogo izpeljav.« Nam je manjkalo nekaj več: vsi bi dali veliko več bele čokolade, borovnice ...


Preberite še: Pivo in najboljši recepti naših bralcev

Datum Objave: 10.7.2017 ob 12:07

Več iz te teme:

recepti bralcevjogurt

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.