Najboljši način, kako shraniti bučke, da bodo najdlje ostale sveže

Bučk v teh dneh ne manjka, ker so obrodile v tako bogatih količinah, pa jih bo najverjetneje del treba shraniti za kasneje.

Če imate tudi vi doma na zalogi obilico bučk, vas gotovo zanima, kako jih je najboljše shraniti. Želimo si, da bi čim dlje ostale sveže, zato se spodaj poglabljamo v možne načine shranjevanja. Tudi v primeru, da je zaloga tako velika, da jih raje pospravimo v zamrzovalnik.

Za svežino poskrbi hladilnik

Ko bučke prinesemo z vrta ali iz trgovine, jih moramo dati v hladilnik oziroma v hladen prostor. Biti morajo neoprane in popolnoma suhe, saj vlaga pospeši razkrajanje in plodovi začnejo gniti, celo plesneti. Še bolje pa je, da bučke, preden jih pospravimo v hladilnik, shranimo v papirnato ali plastično vrečko. Tam bodo sveže ostale od enega do celo dveh tednov.

Zamrzovanje?

Bučke seveda lahko hranimo tudi v zamrzovalniku, a vanj ne pospravimo celih. Najprej jih operemo in osušimo, potem pa jih narežemo na kolobarje ali manjše koščke. Nato jih blanširamo, da iz njih izločimo odvečno vodo, saj bodo le tako, ko jih odtajamo, ohranile pravo teksturo. Blanširanje prav tako ustavi delovanje encimov v zelenjavi, kar pomeni, da bodo bučke po njem ohranile barvo kljub zamrzovanju.

Bučke blanširamo tako, da najprej pripravimo dva lonca vode. Prvega zavremo, v drugega damo led. Nato zelenjavo najprej za dve minuti pomočimo v krop, nato pa jo s pomočjo cedila prestavimo v hladno vodo, da se postopek kuhanja zaključi. Kolobarje nato odcedimo, jih zapakiramo v vrečke za zamrzovanje v želenih porcijah ter jih shranimo v zamrzovalnik, kjer bodo počakale tudi do tri mesece.

Kaj pa cvetovi?

Pri bučkah so užitni tudi cvetovi, ki jih mnogi radi pripravljajo ocvrte ali pa v solati. V nasprotju z zelenjavo jih žal težko shranimo, saj so nadvse nežni in bodo hitro oveneli. Za dan jih lahko shranimo v hladilnik, za zamrzovanje pa niso primerni.

Preberite še: Bučke: 40 receptov za glavne jedi, priloge, prigrizke, shranke in sladice

Fotografija: aga7ta/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana