Najboljše iztočnice za odličen solatni preliv

Tako dober, da bodo solato želeli jesti celo najbolj zapriseženi mesojedci!

Poletna sezona kliče po lažjih obrokih in mednje seveda sodijo tudi solate. Sploh, če vsebujejo pridelke z domačega vrta, so polne vitaminov, vlaknin in drugih potrebnih snovi za naše telo, je pa res, da včasih teknejo manj kot kakšna krepkejša jed. Solate seveda ni potrebno vedno jesti v vlogi glavne jedi. Odlično se odreže tudi v vlogi priloge, a če jo dobro začinimo, bo postala zvezda vsakega obroka. Veste, kako pripraviti okusen solatni preliv?

Preberite še: Čebula in česen: dejstvo o rezanju, ki bo spremenilo vaše navade

Pomembno razmerje

Včasih je veljalo, da je solato najbolje začiniti s pravilnim razmerjem 1:3, torej trikratno količino olja in eno merico kisa. A če želimo, da bo okus solate bolj osvežilen, lažji in bolj poleten, je bolje, da solato začinimo z oljem in kisom v enakem razmerju. A najprej se moramo odločiti, katero vrsto olja in katero vrsto kisline bomo izbrali.

Kisline

Večina ljudi solato začini s svojo najljubšo vrsto kisa, pa naj bo to jabolčni, malinov, balzamični ali kateri drugi. Mnogi v ta namen uporabljajo tudi različne citruse, ki prav tako vsebujejo kislino, poleg nje pa solati dodajo še svežo aromo. Limona je seveda čista klasika, odlično pa se bo odrezal tudi grenivkin ali pa limetin sok. Če bomo v solato oželi pomarančo, pa si bomo najverjetneje želeli dodati še kanček limonovega soka, saj pomarančni sok ne vsebuje toliko kisline.

Izbiro kisa je najbolje v celoti prilagoditi svojim lastnim brbončicam. Vse vrste kisa bodo namreč delovale. Jabolčni bo dodal naraven okus, balzamični kis malce sladkobe.

Sladkor

In ko smo ravno pri sladkobi, solati boste dodali poseben ‘tvist’, če solatni preliv naredite še malce slajši. Najbolje je, da sladkobo dodajate v tekočem agregatnem stanju, mislimo torej, da je ne sladkate z žlico sladkorja, na primer. Namesto tega raje uporabite javorjev ali agavov sirup, med ali podobno sladilo v tekočem stanju, ki se bo bolje zmešalo z oljem in kisom ter tako naredil bogatejši okus.

Olje

Če bomo solato začinili z maščobo, bomo iz zelenih listkov in druge zelenjave izvabili veliko več okusa kot sicer. Najbolj univerzalno je ekstra deviško oljčno olje, ki bo solato zares obogatilo. Seveda pa lahko posežete tudi po tradicionalno slovenskem bučnem olju, sončničnem, ki je bolj nevtralen ali pa lanenem, orehovem in drugem. Tudi tu se lahko odločate s svojimi brbončicami, važno je le, da solatni preliv vsebuje maščobo.

Zelo priporočamo, da za začetek poskusite ta odličen recept za solatni preliv, kot ga pripravi Darja Končarevič iz bazilike.

Fotografija: Vanillaechoes/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed