Zares preprosti prigrizki za silvestrovo

Čeprav nam je leto 2020 zakuhalo marsikaj, se od njega spodobi posloviti v velikem slogu. Četudi z manj gosti, pa vsaj z odličnimi silvestrskimi prigrizki.

Kako se vam je posrečila božična večerja? No, upamo, da ste se do sitega najedli in uživali v vsakem grižljaju. Pred nami pa je že nov kulinarični izziv, ki ga s seboj prinaša naslednji praznik: silvestrovo! Če se vam tokrat ne ljubi pripravljati slavnostne večerje, se lahko zatečete k prigrizkom. Slednji so namreč lahko vrhunsko gurmansko doživetje, čeprav v njihovo pripravo ne vložimo veliko časa. Tokrat smo si zamislili tri enostavne recepte, ki se bodo odlično podali k silvestrskemu praznovanju.

Slastne bruskete

Bruskete so ravno pravšnje velikosti, da jih zaužijemo v dveh grižljajih in dovolj preproste, da jih pripravimo v nekaj potezah.

Sestavine

  • francoska štruca
  • 2 stroka česna
  • 3 sesekljani paradižniki
  • pest svežih listov bazilike
  • 100 g sesekljane mocarele
  • oljčno olje
  • balzamični kis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Medtem narežemo štruco na okrogle rezine ter jih enakomerno zložimo na pekač.

2. Kruh v pečici pečemo 10 do 15 minut, da se malce osuši in postane rjavkast in hrustljav. Medtem sesekljamo mocarelo in paradižnik ter liste bazilike.

3. Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice ter še vroče natremo s česnom. Nato jih obložimo z mešanico paradižnika in mocarele. Potresemo z baziliko, pokapamo z oljčnim oljem in nekaj kapljicami balzamičnega kisa.

Kumarični prigrizki z lososom

Čisto preprost kremni prigrizek, ki bo videti nadvse vabljivo.

Sestavine

  • 2 kumari
  • 100 g dimljenega lososa
  • 250 g svežega kremnega sira
  • pest svežega drobnjaka
  • 2 vejici svežega kopra

Priprava

1. Najprej pripravimo kremni sir. Sesekljamo drobnjak in koper ter ju vmešamo v kremni sir.

2. Olupimo kumari in ju narežemo na kolobarje. Na vsakega namažemo žlico kremnega sira z zelišči in na vrh položimo rezino dimljenega lososa. Lahko pa kumare narežemo na večje kose, jih izdolbemo in v luknje nabrizgamo pripravljen namaz.

Kozji sir s pinjolami

Odlična zabava za brbončice v zimski obliki.

Sestavine

  • 100 g svežega kozjega sira
  • 100 g svežega kremnega sira
  • vejica timijana, drobnjaka in drugih zelišč po okusu
  • 80 g pinjol
  • pol štruce rustikalnega kruha
  • oljčno olje

Priprava

1. Najprej sesekljamo zelišča in jih v multipraktiku zmešamo s kremnim in kozjim sirom. Iz mase nate oblikujemo kepo, ki jo povaljamo po pinjolah, ki smo jih prej nekaj minut pražili na ponvi na oljčnem olju. Vse skupaj hranimo v hladilniku, dokler ni čas, da jed postrežemo.

2. Kruh narežemo na paličice in pokapamo z oljčnim oljem. Preden postrežemo sir, kruh postavimo v predogreto pečico, da postane hrustljav. Če nimamo kruha, lahko k siru postrežemo tudi krekerje. K pinjolam lahko primešamo tudi druge oreščke in semena.

Preberite še: Penina: o napakah in zmotah pri postrežbi mehurčkov z Miro Šemić

Fotografije: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed