Največje napake, ki jih delate pri shranjevanju hrane

Fotografija: Highwaystarz-Photography/Getty images

Pri shranjevanju živil moramo upoštevati določena pravila, saj bomo tako hrani podaljšali rok trajanja.

Zaloga hrane v posameznem domu je bila nekoč precej večja, z nastopom hladilnikov in trgovin na vsakem koraku pa smo lahko postali precej bolj sproščeni in manj obremenjeni z načrtovanjem jedilnika za daljno prihodnost. Kljub temu imamo doma pri roki vedno toliko živil, da ne bomo lačni vsaj nekaj dni, pri njihovem shranjevanju pa se je pametno držati nekaterih pravil.

Gotovo si želimo zalogi hrane podaljšati rok trajanja in poskrbeti, da se živila ne bi pokvarila. Z nekaterimi ukrepi jim lahko dobo uporabnosti nekoliko podaljšamo, predvsem pa preprečimo, da bi sestavine v našem hladilniku predčasno zgnile, splesnele ali na drug način postale neužitne. Previdnost se začne že v trgovini, ko je nadvse pametno preveriti datum, ki je zapisan na embalaži, ob prihodu domov pa priporočamo, da živila na police zložite tako, da bodo tista z najbolj oddaljenim pospravljena v ozadju hladilnika.

Nadzor vlage

Še posebej pozorni moramo pa biti pri shranjevanju svežih živil. Sadja in zelenjave nikoli ne smemo shraniti mokrih, saj bo vlažno ozračje pospešilo razvoj bakterij in plesni. Da bo sadje držalo čim dlje, ga hranite v originalni embalaži, če pa se ga ob prihodu iz trgovine odločite oprati, poskrbite, da ga takoj zatem osušite in shranite v posodo, v katero ste položili papirnato brisačko.

Ne pozabite na pokrov

Druga velika napaka, ki jo mnogi počno pri shranjevanju hrane brez embalaže, pa je, da živil ne pokrijemo. Že res, da v hladilniku skrbimo za ustrezno higieno, a to ne pomeni, da zrak v njem ni kontaminiran. Najrazličnejša živila so lahko vir različnih bakterij, zato je možnost obratne kontaminacije precejšnja. Ostanke hrane in podobno moramo tako vedno shraniti v posode s pokrovom ali pa jih za silo pokriti vsaj s folijo, preden jih postavimo v hladilnik. Na ta način bomo tudi preprečili, da bi se sestavine navzele vonjav in okusa drugih živil, se posušile ali kako drugače pokvarile.

Živila v vratih hladilnika

Še ena napaka, ki se ji moramo zagotovo izogniti, pa je shranjevanje jajc v vratih hladilnika. Že res, da imajo hladilne naprave pogosto ravno v vratih vgrajeno stojalo zanje, a v resnici ni najboljša ideja, da slednje dejansko uporabimo. Priporočljivo je namreč, da jajca hranimo pri enotni temperaturi in poskrbimo, da ta čim manj niha. Vrata so zaradi neprestanega odpiranja in zapiranja izpostavljena največjim spremembam, zato je živila, ki so občutljiva nanje, bolj pametno shraniti globlje v hladilnik.

Opozoriti pa velja na še eno izjemno pomembno napako. Že res, da je na večini živil zapisan rok trajanja, sami pa pogosto z datumom pozabimo označiti živila, kot so ostanki kosila, in podobno. Preden jih shranite, jih vedno spravite v ustrezno embalažo, nato pa nanjo nalepite listek, saj se boste na ta način izognili, da bi hrana v hladilniku predolgo čakala in se na ta način pokvarila.

Preberite še: Čokoladna torta s kislim zeljem

Fotografija: Highwaystarz-Photography/Getty images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana