To so največji kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2019

Katerega ste si najbolj zapomnili letos?

Vsako leto prihajajo in odhajajo novi trendi. In tako je tudi v kulinariki. Družbena omrežja in njihov masovni doseg jih le še spodbujajo, a vseeno nekateri med njimi ostanejo muhe enodnevnice.

Portal Harper’s Bazaar je napovedal, kaj lahko pričakujemo od prihajajočega leta.

Tropski sadeži

Če se je letos v vsaki zdravi jedi znašla vsaj kakšna goji jagoda, bodo mesto super hrane v prihajajočem letu zavzeli tropski sadeži. Pričakujte papaje, zmajeve sadeže in guave. Posebej pozorni bodite na jakobovec (jackfruit), tropski sadež, ki v prehrani nadomešča meso, ter menihov sadež (luo han guo), uporabljen kot naravno sladilo.

Probiotiki

Če je še niste, spoznajte kambučo, kajti probiotiki bodo v letu 2019 v porastu. Poskrbite za zadosten vnos in tako za dobro delovanje prebavnega trakta. Če pa jih z običajno hrano v telo vnesete premalo, vas bodo na policah trgovin čakale neomejene zaloge prehranskih dopolnil.

Konoplja

Po svetu se v zvezi s konopljo odvija prava revolucija, nanjo pa morate biti pozorni tudi v prehrani. Seveda gre v kulinariki za drugo vrsto, ki vam lahko pomaga pri vnosu proteinov, vlaknin in drugih pomembnih snovi, ki jih potrebuje vaše telo. Proizvodov z dodatkom konoplje boste v prihajajočem letu lahko v trgovinah našli ogromno.

Zamrznjeno, a brez slabe vesti

Sladoled je ena tistih jedi, ki velikokrat vzbudi slabo vest. Zato lahko v prihajajočem letu pričakujemo veliko zdravih nadomestkov brez sladkorja, laktoze oziroma mlečnih izdelkov. Kraljevala bosta zamrznjen grški jogurt in avokado.

Veganska hrana

Čeprav se o veganstvu govori že leta, bo v prihajajočem letu v porastu. Predvsem pa lahko pričakujete kup rastlinskih nadomestkov za zrezke, mleko, jajca in druge proizvode živalskega porekla.

Zdrave maščobe

Keto in LCHF diete še nikoli niso bile tako popularne kot danes. Še bolj številčne pa bodo v letu, ki prihaja, zato se pripravite na obilice maščob. Zdravih seveda. Trendi bodo vzpodbujali vnos oreščkov, avokada in podobnih živil.

Morski okusi

Ne govorimo o morskih sadežih temveč o morskem rastlinstvu. Vse več živilskih proizvodov bo vsebovalo morske zaklade. S tem imamo seveda v mislih celo paleto alg in drugega morskega rastlinstva z zdravilnimi lastnostmi.

Ekološko pakiranje

Eko in bio vsebina bo dobila tudi eko in bio embalažo. Plastika se v velikem slogu poslavlja, prihajajo okolju prijazna minimalistična pakiranja, narejena iz biorazgradljivih in neinvazivnih materialov.

Priporočamo: Rezanci v bučni omaki

Fotografija: Unsplash/lacey williams

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed