VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi mesa za burgerje

Tudi vam polpet razpade?

Juretu Ažmanu, uspešnemu podjetniku, ki ga poznate kot lastnika Hot Horsa, prisotnega tudi v BTC City, kjer smo ga obiskali, smo zastavili vprašanja, ki nas najbolj pestijo, ko pripravljamo meso za burger. Šolan mesar je prava zakladnica koristnih informacij o pripravi tovrstne jedi.

Prisluhnite njegovim odgovorom v spodnjem video posnetku in preverite, zakaj se mesa ne smete preveč dotikati z rokami, zakaj ga ne smete prezgodaj ali prepozno soliti in podobno. Vse to so napakice, ki jih prepogosto zagrešimo, ko pripravljamo polpete za burgerje.

Priporočamo še: Kultne jedi: Šest korakov do najboljšega burgerja

 

Za dodatno mnenje smo povprašali še mojstra žara Mateja Stipaniča, ki je obrazložil, da meso razpade le, če ni dovolj mastno in kakovostno. A ker takšno ni vedno pri roki, Juretovi predlogi in nekaj več previdnosti ne bo odveč. Da polpet ne razpade, so torej ključna spodnja štiri pravila.

1. Kakovostno meso, ki je marmorirano.
2. Meso mora biti grobo mleto.
3. Mesa se čim manj dotikamo.
4. Solimo polpet pred peko, čeprav bo meso dobro tudi, če ga boste solili šele med in po peki. Tukaj se mnenja delijo, sta še dodala Stipanič in Ažman.

Še več izboljšav za dobre domače burgerje, kot so izbira pravega mesa, dodatkov, začimb in razlag zgornjih pravil pa najdete tukaj.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana