Napake, ki pokvarijo piščančjo juho

Da bo naslednji lonec piščančje juhe tak, kot je treba!

Piščančja juha je tista jed, ki jo z veseljem jedo tako otroci kot odrasli. Naj bo servirana pred glavno jedjo nedeljskega kosila ali pa na hitro pripravljena med tednom, vedno bo teknila. Tudi, ko naše počutje ni najboljše. Piščančja juhica namreč pomaga razdraženim želodcem, prehlajenim bolnikom in zmačkanim žurerjem.

Kako pa pripraviti najboljšo? Precej preprosto. Le izogibajte se spodnjim napakam.

V juho zakuhate le piščančje prsi

Kadar kuhamo govejo juho, pri mesarju skrbno izbiramo kose mesa, ki jo bodo najbolj obogatili. Kako pa je s piščancem? Za piščančjo juho je primeren čisto cel piščanec, od kosti do belega in temnejšega mesa. Če boste uporabili samo piščančje prsi, juha ne bo imela tako intenzivnega okusa, saj gre za precej pusto meso. Priporočamo, da v juho dodate kombinacijo piščančjih prsi in piščančjih stegen. S kostmi, če imate možnost.

Vse naenkrat dodate v lonec

Čeprav juho pripravimo v enem loncu, ni pametno, da vse sestavine vanj stresemo kar naenkrat. Zelenjava se bo namreč na ta način razkuhala in razpadla. Juha tako ne bo več bistra, zelenjave pa ne boste pojedli z veseljem, saj bo njena tekstura premehka. Priporočamo torej, da v lonec najprej položite zelenjavo, ki potrebuje dlje časa, da se skuha. Takšna je na primer zelena ali pa koleraba in korenje. Grah, koruzo in podobno zelenjavo pa v lonec stresite šele 15 minut pred koncem kuhanja.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: Preprosta kosila, ki vas bodo razveselila

Prehitro dodate testenine

K piščančji juhi se nadvse prileže takšna ali drugačna oblika ogljikovih hidratov, a rezancev, zvezdic ali druge zakuhe nikar ne kuhajte kar v juhi. Odvečen škrob se bo namreč sprostil v tekočino in juha bo postala motna. Testenine raje skuhajte v posebnem loncu, nato pa jih dodajte v juho tik preden lonec odstavite z ognja.

Preveč maščobe

Tekom kuhanja se bo na gladini juhe nabrala maščoba. To je seveda povsem običajno, saj je meso, sploh, če ste uporabili tudi piščančjo kožo, vsebuje kar nekaj. A juha ne bo tako teknila, če bodo v krožniku plavale mastne zaplate. Preden v juho dodate testenine, tako z žlico po vrhu poberite odvečno maščobo.

Zamrzovanje

Piščančjo juho lahko skuhate tudi na zalogo. A preden jo porinete v zamrzovalnik, naj vas opozorimo, da juhe nikar ne zamrzujte skupaj z rezanci. Ti bodo namreč ob pogrevanju postali premehki in se razkuhali. Razpadajoči škrob se bo tako sprostil v tekočino in juha bo zopet motna. Najbolje je, da v zamrzovalniku shranite le tekočino. Ko si zaželite juhe, tekočino segrejte, vanjo pa zakuhajte še kakšen korenček. Tako bo juha nared v manj kot 20 minutah, zelenjava pa ne bo razkuhana. Na koncu dodajte še testenine.

Dodajamo še nekaj receptov, kako prihraniti okusno piščančjo juhico:
Ena fina piščančja enolončnica s tortelini
Piščančja obara ali ajmoht: domač okus po starih časih
Piščančja obara s šparglji
Piščančja obara s puhastimi cmoki

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed