Odprta Kuhinja

Naredite sami: ghee

Odpri galerijo
A+   A-
Nadvse popularen nadomestek masla za tiste s preobčutljivostjo na mleko.


Že nekaj časa se na trgovskih policah poleg masla in margarine pojavlja ghee. Ponavadi je pakiran v steklene posodice, lično deklariran in velikokrat tudi nesramno drag.

Za vse tiste, ki vas čar gheeja še ni doletel: gre za predelano maslo, pri postopku pridelave pa je bila odstranjena sirotka in ostali mlečni delci, ki ponavadi povzročajo težave preobčutljivim na mleko. Preprosteje povedano, lahko bi rekli, da gre za masleno olje. Ghee izvira iz Južne Azije, še posebej Indije, uporabljajo pa ga tudi na Bližnjem vzhodu.
Danes ga bomo pripravili sami, pred tem pa naj še povemo, da je ghee veliko bolj vzdržljiv na visoke temperature in se zaradi odstranjenih delcev mleka, ki se sicer nahajajo v maslu, zažge veliko kasneje.

Za začetek moramo kupiti maslo, pri tem pa poskusimo izbrati čim bolj kakovostno. Izbira med soljenim in nesoljenim maslom ni pomembna, ghee bo nastal iz obeh.

Nato potrebujemo kozico. Vanjo postavimo celo kocko masla, ki jo lahko malce narežemo, da se bo hitreje stopila. Ogenj nastavimo na srednje nizko temperaturo in malce mešamo, dokler se popolnoma ne stopi. Stopljeno maslo bo kmalu začelo brbotati in njegove sestavine se bodo začele ločevati v sloje. To je sirotka, ki je priplavala na vrh.

Z žlico z vrha poberite sirotko. To lahko shranite v hladilnik in jo porabite za krompirjev pire oziroma kakšno drugo jed. Nadaljujte s kuhanjem masla na nizki temperaturi, dokler maslo ne postane prozorno, trdi delci pa so se potopili na dno posode. Naredili smo prečiščeno maslo.

Ker pa delamo ghee, bomo seveda nadaljevali. Kuhamo, dokler spodnji delci ne postanejo rjavi (a ne zažgani!).

In tako smo naredili ghee, dragoceno maščobo z nežno oreškasto noto, ki jo lahko namažete na kruh ali pa uporabljate za peko in kuho.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kako si sami izdelamo pecilni prašek?

Datum Objave: 3.11.2017 ob 08:11

Več iz te teme:

maslogheesirotkanaredi samkuhamo ghee

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.