Naše telo loči med 100 kalorijami zelja in čokolade. Veste, kako?

Vse kalorije niso enake.

Naše telo kalorije različnih živil presnavlja drugače. Kako, je odvisno od hranil, ki jih ta vsebujejo. Kakšna je razlika med kalorijami v sladkih kosmičih za zajtrk ter kalorijami iz sveže zelenjave, je za Huffington post nazorno razložila nutricionistka Kelly Hogan.

»Pomembna je vitaminska gostota živil,« pojasnjuje. »Skodelica zelenjave in jajc bo vašemu telesu ponudila odlično infuzijo beljakovin in vlaknin ter široko paleto vitaminov in mineralov, medtem pa boste iz skodelice hrustljavih kosmičev prejeli le ogromno dozo sladkorja. Še več, zaradi slednjega ne boste le ostali brez hranil, kaj kmalu boste zaradi šoka sladkorja, ki se hitro porabi, spet postali lačni ter tako kmalu spet posegli po praznih kalorijah.«

Preberite še: Pet živil, ki vsebujejo veliko več sladkorja, kot bi si mislili

Telo namreč hitro prepozna hranilno vrednost vnešenih živil ter se nanje različno odzove. Kadar bomo zaužili manjvredno hrano, bomo v telo lažje vnesli več kalorij, kot bi jih sicer z zdravimi živili. Velik vnos sladkorja bo v našem telesu sprožil sladkorni šok, zaradi katerega bomo kmalu postali razdražljivi, šibki in lačni ter se morda celo tresli.

Da bi preprečili tovrstne težave, moramo zato paziti, da dnevno v telo vnesemo čim manj praznih oziroma takoimenovanih slabih kalorij. Tiste, ki jih bo telo prepoznalo kot dobre in hranilne, bomo našli v zelenjavi, oreščkih, semenih, stročnicah pa tudi ribah in mlečnih izdelkih.

Hoganova pa opozarja, da dobrih in slabih kalorij ne smemo mešati z dobro ali slabo hrano, saj to škoduje našemu odnosu do prehrane. »Če v vašo prehrano vključujete dovolj zgoraj naštetih polnovrednih živil, bo na jedilniku vedno ostalo dovolj prostora tudi za nekaj praznih kalorij, kot je na primer okusna čokoladna torta,« še dodaja.

Torej lahko brez slabe vesti komaj čakamo, da spečemo nekaj slastnega!

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Ne zamudite priloge Okusi decembra

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana