Če ne veste več, kako še konzervirati paradižnik, priporočamo ta način

Paradižniki so marsikomu bogato obrodili, zato priporočamo še en super način, kako jih shraniti, hkrati pa pridobiti prostor v shrambi.

Na soncu dozoreli sveži paradižniki so odlični, sploh, če jih postrežemo v družbi mocarele ali burrate in bazilike. A če so tudi vaše domače sadike letos ponorele, vseh najbrž niste uspeli pojesti kar tako. Zato smo skuhali paradižnikovo mezgo, nekaj paradižnikov pa posušili na soncu in naredili pesto.

A obstaja še en način za shranjevanje rdečega sadeža, ki nas je v zadnjem času še posebej navdušil. V kuhinji vam bo namreč nadvse prav prišel paradižnik v prahu, iz katerega lahko z dodajanjem vode naredite paradižnikovo pasto, zaradi koncentriranega okusa pa vam lahko služi kot začimba na solatah, praženih oreških, domačem čipsu, v juhah, omakah, rižotah in še bi lahko naštevali.

Priprava tega nadvse slastnega prahu, s katerim pridobimo kar nekaj prostora v shrambi,  je zelo preprosta, potrebovali boste namreč le paradižnik in malce potrpljenja. In pečico, seveda. Najbolje, da se kar lotimo dela.

Na Mični pišejo: Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje

Kako naredimo paradižnik v prahu

1. Paradižnike najprej dobro operemo in osušimo. Nato jim odstranimo peclje, nato pa jih podolgem narežemo na tanke rezine, debele približno pol centimetra. Najlažje, da jih nato posušimo v dehidratorju, sicer pa predlagamo kar pečico: kose paradižnika položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Paradižniki se med seboj ne smejo dotikati, prav tako ne zlagajte enega na drugega. Pečico prižgemo na najmanjšo temperaturo in vklopimo ventilacijo, če je to mogoče.

2. Paradižnike v pečici pustimo toliko časa, dokler iz njih ne izhlapi prav vsa voda. To vemo tako, da so videti popolnoma suhi in ko se jih dotaknemo, niso več mehki. Če se rezine upogibajo, je v njih še nekaj vlage. Ko so popolnoma suhi, jih lahko, če želimo, pustimo tudi v takšni obliki. Sušene paradižnike lahko tudi prelijemo z oljem, zapremo v kozarce in jih kasneje porabimo v solatah, omakah ali pa si jih privoščimo kar tako. Mi pa bomo iz njih pripravili prah.

3. Popolnoma suhe in ohlajene paradižnike nalomimo na majhne kosce ter jih damo v blender ali mikser, kjer jih zdrobimo v prah. Če so kosci preveliki, si lahko pomagamo tudi s kavnim mlinčkom.

4. Prah lahko hranimo v zatesnjeni plastični ali stekleni posodi. Pazimo, da se vanjo ulovi čim manj zraka, da preprečimo plesnenje, če paradižnikov slučajno niste dovolj posušili. V tem primeru je prah tudi najbolje hraniti v hladilniku. Če je prah popolnoma suh, pa ga lahko hranite izven hladilnika, v temnem in suhem prostoru.

Preberite še: Juha: pravila zamrzovanja in odmrzovanja, ki jih morate poznati

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed