Koščice nektarin niso za v smeti, iz njih naredite tole

V koščicah nektarin se skriva pravo bogastvo.

Nektarine in breskve so še vedno na policah, sladki sadeži pa niso uporabni le za sadne kupe in druge slastne slaščice. Pred kratkim smo iz njih pripravili res odlično gurmansko poslastico v le petnajstih minutah, recept imamo tukaj. 

A pri koščičastem sadju ni uporabno le sladko rumeno meso. Koščice, ki jih vsebujejo nektarine in breskve, namreč v sebi skrivajo pravo bogastvo. Če ste jo kdaj prepolovili, ste verjetno opazili, da je znotraj trde lupine nekakšen mandelj. No, ne gre za mandelj, se pa iz njega da pripraviti marcipan in amaretto.

A vrnimo se h koščicam. Znano je namreč, da njihova notranjost vsebuje snov amigdalin, ki se z encimi lahko razkroji na strupeni cianid. A brez skrbi, peške ga vsebujejo tako malo, da bi jih morali pojesti ogromne količine, da bi nam bile nevarne. Sploh pa jih bomo pri naši uporabi termično obdelali in se tako znebili teh snovi.

Dragocena aroma, ki jo bomo uporabljali za zimsko pecivo

Iz vsebine koščic bomo tako pripravili dragoceni eliksir, ki daje čudovito sadno aromo, ki nekatere navduši še bolj kot vaniljevo, ki smo se je naučili pripraviti sami doma. 

Koščice bomo najprej malce popekli v pečici, da jih bomo lažje odprli in iz njih izluščili naše »mandlje«. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in nato koščice v njej pečemo od 12 in 15 minutami. Nato jih ohladimo in stremo. Ven izluščimo sredice in jih ponovno damo v pečico, tokrat le za 10 minut.

»Mandlje« nato potopimo v vodko. V steklenico zlijemo količino enega kozarca vodke in vanjo namočimo od 15 do 20 koščic. Vse skupaj postavimo v temen in hladen prostor ter počakamo približno tri mesece, da dobimo ekstrakt. Če ga pripravimo danes, ga bomo lahko že pozimi uporabili v kremah, pecivih in zimskih toplih napitkih. Toplo priporočamo!

Preberite še: Sladice s slivami: TOP 10 uživaških receptov

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana