Neobičajni kuharski pripomočki: Ali delujejo?

Poznamo nože, žlice, zajemalke in podobne kuhinjske pripomočke, ki smo jih vajeni in bi jih v kuhinji težko pogrešili. Zame zelo osnovna sta tudi termometer in ribežen … Nisem pa še slišala, da bi v kuhinji lahko uporabila sponko za papir in zobno nitko, kar si je na spletu ogledalo že skoraj pol milijona ljudi. Preverimo skupaj, ali je v tem res kaj uporabnega.

SPONKA ZA PAPIR ALI KAKO IZKOŠČIČIMO ČEŠNJO. Zame neuporaben način. Ostajam klasična. Navodilo: Izkoščičiti češnjo pred peko češnjevega zavitka brez posebnega pripomočka za to? Uporabite sponko za papir, svetuje Roxanne Webber na spletu. Pravi takole: vzamemo sponko za papir, sredinsko zanko sponke privzdignemo in jo porinemo na drugo stran, da se razpre. Zdaj sponko porinemo v češnjo na strani peclja, jo zavrtimo in izvlečemo koščico. Komentar: Trika sem se iskreno veselila, saj sem v tem videla priložnost, da bi sponke razdelila otrokom kot kuharskim pomočnikom pri pripravi češnjevega zavitka, da bi se z njimi koristno poigrali in meni prihranili mukotrpno delo. Žal se to ne bo zgodilo. Lahko me imate za staromodno, ampak zame je ta trik povsem neuporaben. Ne vidim možnosti, da bi mi tako uspelo izkoščičiti kilogram češenj za zavitek, ne da bi prej izgubila živce. Sponka se mi je namreč zvila že po petih češnjah, saj je preprosto prešibka za takšno delo, prsti pa otrdeli od silne vneme in čvrstega prijema. Sprašujem se, koliko navdušencev svojo sponko pred delom sploh umije …

ZOBNA NITKA ZA REZANJE TORTE NA KOSE. Se ne spomnim, da bi kdaj pozabila nož, zobno nitko pa sem imela pri sebi? Neuporabno. Navodilo: Za rezanje torte na enakomerno velike kose namesto noža uporabimo zobno nitko. Pogoj je, da je brez vonja. Konca zobne nitke primemo z rokami in jo porinemo skozi torto z rahlim pritiskom navzdol. Na podoben način uporabimo močnejšo šiviljsko nit. Komentar: Spekla sem rulado. Mogoče je bila premalo sočna za kaj takega, mogoče bi namesto čokoladnega ganaša morala izbrati stepeno smetano in sadje, ker meni ne z zobno nitko ne z močnejšo šiviljsko nitjo ni uspelo odrezati niti enega kosa, ne da bi vse skupaj razpadlo, da ne omenjam packarije in umazanih prstov. Z nožem je bilo delo brezhibno. Tako kot pri likanju toasta se sprašujem o resni uporabnosti tega trika. Nak, nikoli. Če bi se mi to zgodilo, bi se znašla kako drugače. Ne nazadnje bi tortico ali ruladico napadli vsak s svojo žlico. Zobna nitka bi bila mogoče uporabna pri privezovanju pečenke pred peko (če bi ravno zmanjkalo vrvice ali šiviljske niti), čeprav je tudi tu treba biti previden, da ni odišavljena, povoskana (bi se vžgala?) in kar je še takih stvari. Ostajam pri nožu.

POKROVČEK PLASTENKE JE PRIROČEN LIJ. Z nekaj izkušenj povsem uporaben trik. Navodilo: Pokrovček primemo s škarjami, močno pinceto ali kleščami. Prižgemo stenj na svečki, dovolj velika je čajna, in pridržimo pokrovček nad ognjem. Ne preblizu, raje ga premikamo sem in tja. Ko se plastika po nekaj sekundah dovolj zmehča, vzamemo zobotrebec in ga porinemo skoznjo od spodnje strani. Počakamo nekaj sekund, da se plastika ohladi in učvrsti, potopimo pokrovček v hladno vodo, izvlečemo zobotrebec. S škarjami odrežemo vrh lijaka in pokrovček privijemo nazaj na plastenko. Dobili smo odličen pripomoček za prelivanje olja ali kisa po solati, morda za med. Ali kot dulec za okraševanje tort. Pri tem potrebujemo tudi navoj iz plastenke (tega odrežemo od plastenke, damo v vrečko, odrežemo vogle), nato nanj privijemo pokrovček z lijem. Komentar: Ni bilo brezhibno, a sem optimistična. Prvi pokrovček je počrnel (preblizu ognja in predolgo), drugega sem predrla že z ognjem, potem sem preizkušala razne pokrovčke. Ko se plastika segreje in zmehča, pa sem opazila največjo težavo v oblikovanju lija. Z zobotrebcem nisem mogla dobiti prave oblike, prej se mi je »lijček« zvil ali predrl, s konico škarij sem bila nerodna, čeprav je šlo bolje. Vseeno mi je uspelo narediti kar nekaj lijev, le da niso bili brezhibno lepi.

MOJ LIKALNIK JE LAHKO TOASTER. Hja, kaj naj rečem … Raje bi spekla toast v ponvi kakor z likalnikom. Navodilo: Zaželeli ste si popečen sendvič, po domače toast, pa nimate ta pravega opekača. Nič zato, pravijo na spletu, uporabite likalnik. Najprej sestavite sendvič, nato ga ovijte v aluminijasto folijo. Zdaj nanj položite vroč likalnik za dve minuti, sendvič obrnite in položite likalnik še na drugo stran za dve minuti. Odstranite likalnik, nato folijo in zapečen sendvič je pred vami. Komentar: Moj likalnik je oldtimer, težak. Skrbelo me je, ali bom z njim preveč potlačila sendvič in ali se kruh ne bo zažgal, ker bo preveč v stiku s toploto. Bojazen je bila res odveč, saj sendvič ni bil dovolj zapečen po 2 x 2 minutah »likanja« pri temperaturi za bombaž; sir se je začel topiti le ob robovih. Čas peke bi morala podaljšati ali imeti močnejši likalnik, če obstaja. Sprašujem se, ali ima vse skupaj sploh kak smisel. Kaj ni lažje opeči sendvič kar v ponvi, če pač ni pravega toasterja pri hiši?

VILICE SO METER. Zame neuporabno. Navodilo: Kdor želi narezati paradiž­nik na enakomerno debele rezine, naj za merilo uporabi vilice. Natančneje dvoje vilic, ki jih zapiči v paradižnik druge poleg drugih in skozi reže zareže z nožem. Dob­ljene rezine so enako široke in čudovito lepe. Komentar: Ojoj. Naj je nož ekstrem­no oster ali nazobčan, tole meni ni uspelo. Izbrala sem čvrst italijanski paradižnik, kar upoštevajte pri graji. Ko sem že narezala prvih nekaj spodobnih rezin, se je paradižnik vdrl pod težo vilic, nove rezine pa so bile en velik paradižnikov zmazek, ki vam ga nisem imela srca pokazati na fotografiji. Sem bila preveč groba, nerodna in neiznajdljiva? Mogoče vse našteto, vseeno pa je najbolj verjetno, da trik preprosto ne deluje in je paradižnik laže narezati na rezine brez nepotrebnih pripomočkov že od vsega začetka. Kar gre, preverjeno, je rezanje šampinjonov z rezalnikom za jajčka. Na tem mestu se mi zdi zanimiva ideja, da žebljiček, ki ga držimo z vilicami, med zabijanjem s kladivom ostane na svojem mestu, se ne zvija, kakor se meni običajno. Bi veljalo poskusiti.

Preberite še: Kuhinjski pripomočki, ki jih lahko nadomestite s predmeti, ki jih imate doma

Fotografija: Unsplash/Daria Shevtsova

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed