Česen: nov način za lupljenje, ki dejansko deluje

Nadvse prav vam bo prišel, ko boste pripravljali jed z veliko česna. Na ta način boste stroke hitreje olupili.

V kuhinji so triki vedno dobrodošli, sploh takrat, ko z njimi izboljšamo jed ali pa prihranimo čas. Še posebej, če nam olajšajo kuhinjsko opravilo, ki ga morda ne maramo preveč. Lupljenje česna, na primer.

Ker je česen odličen naravni antibiotik, ki deluje protivnetno, krepi imunski sistem in še bi lahko naštevali seznam njegovih zdravilnih lastnosti, ga je v tem času dobro čim več in čim večkrat zaužiti. Lahko poskusite narediti česnov booster za imunski sistem, ki smo ga pripravljali že v prvem valu epidemije, sicer pa je česen v kuhinji skoraj vedno zaželen, predvsem zaradi svojega okusa. A seveda ima tudi ta svoje slabosti. Lupino.

No, s samo lupino ni sicer nič narobe, njeno lupljenje pa zna biti pravi test za živce, pa tudi naše nohte. Česnov ovoj se namreč trdno drži strokov in včasih je precej zoprn za odstranjevanje. A našli smo nov trik, kako hitreje in manj boleče olupiti to zdravilno »čebulico«.

Poleg tega, ki smo ga že preizkusili nekaj časa nazaj, v zadnjem času po spletu kroži trik z vrelo vodo. Ga poznate? Gre za iznajdljivost, ki jo je v svojem kuharskem šovu predstavila Nadya Hussain. Seveda smo se idejo namenili preizkusiti takoj, ko je recept v kuhinji zahteval česen. Gre pa takole.

Glavico česna najprej razdelimo na posamezne stroke. V kozarec ali posodico natočimo vrelo vodo in jih vržemo vanjo. V kropu se bodo lupine zmehčale in po eni minuti namakanja tudi odstopile. Mi stroke nato le še s palcem in kazalcem stisnemo in strok bo sam skočil iz ovoja. Precej zanimiv način, ki sicer deluje, a ga zaradi ekonomičnosti uporabljamo le takrat, ko, prvič, potrebujemo res veliko česna. In drugič, ko imamo v kuhinji že zavreto vodo.

Preberite še: Zakaj moramo česnu pred uporabo odstraniti kalček

Fotografija:Yulia Vinogradova/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana