Izšla je nova kuharska knjiga za vse ljubitelje riža

To je pa res največje zadovoljstvo: še mi se malo veselimo knjige naše Mojce Koman, ki je ravnokar prišla na police. Ježeš, je res toliko jedi, ki se jih da pripraviti z rižem!?

Pri Komanovih so zadnje čase pojedli veliko riža! Več kot 60 jedi je Mojca, naša avtorica z najbolj zvestim bralstvom, zbrala za to knjigo, Jedi z rižem, ki jo je izdala založba Kmečki glas: sladice, juhe in enolončnice, predjedi in prigrizki, glavne jedi, rižote (seveda!, posebej) in sladice. Zakaj? »Želim si, in to močno, spremeniti mit, da je riž slaba alternativa krompirju,« pravi avtorica v uvodniku in trka na zdravo pamet: to je vendar osnovno živilo za večji del našega planeta, ki bi se, tako Komanova, najbrž jako dolgočasili v kuhinji, če bi bil riž res tako neuporaben. Kakor koli; pri tem »koritu« se počutimo skoraj zraven, zato smo avtorico kar neposredno zaprosili, naj izbere svoje tri naj recepte iz knjige. Takole pravi: »Izbrati tri najljubše recepte je, kot bi mama izbirala najljubšega otroka izmed vseh, ki jih je rodila. Za vsakim receptom tiči zgodba, vsi skupaj pa delujejo kot celota. Knjiga je spisana v želji, da bi riž tudi pri nas bolj vzljubili in, še pomembneje, pregnali strah pred kuhanjem toliko različnih vrst riža, ki so nam na voljo.

Pri rižoti s piščančjo kračko gre za nostalgijo, za spomine, brez katerih ne bi bila to, kar sem. Sicer pa me vedno navdušuje kuharska praktičnost brez meja. Rižoto s pivom sem odkrila povsem po naključju. Za temno pivo nikakor nismo našli priložnosti, da bi ga spili, cikorija je bila čudovito lepa, da gre klobasa k pivu, pa sploh ni bilo dvoma. Tako je nastala rižota, ki je res polna omamnih okusov. Ker bo kmalu mesec piva, bo najbrž veliko priložnosti zanjo.

Puding iz črnega riža pa je nastal iz trme. Črni riž je namreč tako poseben v več pogledih, da ga kot prilogo ali kot glavno jed s (črno obarvanimi) kockami korenja ali bučk res ne gre uporabiti. ‘Puding’ s kokosovim mlekom se je izkazal kot pravo odkritje in otroci kar naprej sprašujejo, kdaj bom to jed spet skuhala.«

Nekaj receptov iz knjige lahko poizkusite že danes:

Rižota s piščančjo kračko
Rižota s klobaso, cikorijo in temnim pivom
Puding iz črnega riža s kokosovim mlekom

Fotografija: Thinkstock

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana