To nujno naredite s krompirjevimi olupki, preden jih vržete v smeti

Krompir lahko pripravimo na nešteto načinov, prav pa nam pridejo celo njegovi olupki.

Gotovo imate vsaj pet različnih idej, kako pripraviti krompir. Mi smo jih kar nekaj že našli za pečenega! Teh sedem pa ste najbolj oboževali v preteklem letu. Skratka, vsak ima svoj najljubši recept, večina pa se začne z istim korakom. Krompir je treba najprej olupiti. Ko pripravljamo te gomolje, na pultu nastane kupček olupkov, ki nato romajo v smeti. Če imajo srečo, na kompost. Pa veste, da lahko z njimi naredimo nekaj izjemno koristnega?

Nikar jih ne zavrzite. Krompirjevi olupki namreč vsebujejo oksalno kislino, ki netopne železove spojine spremeni v topne kompleksne ione. To pa je nekakšna znanstvena razlaga za novico, da so krompirjeve lupine odlične pri odstranjevanju rje! Tako lahko (še preden jih vržete med bio odpadke) iz njih pripravite pasto, s katero boste odstranili rjaste madeže z nožev in drugih predmetov ter površin v hiši.

Kako pripravimo pasto?

Ko olupite krompir, olupke prelijte s toliko vode, da bodo pod gladino. Nato jih pustite, da se namakajo, dokler krompir ni pečen, oziroma približno eno uro. V tem času bodo v vodo spustili oksalno kislino, nato jih poberemo iz nje in zavržemo. V našo raztopino zmešamo nekaj žlic sode bikarbone, da nastane pasta. In tako smo pripravili sredstvo proti rji!

S pasto iz olupkov sedaj lahko odstranite rjaste madeže s starih škarij, zarjavelega pribora, vrtnarskih pripomočkov, celo tistega pladnja, ki ga nočete zavreči, ker ima za vas posebno sentimentalno vrednost! Skratka, navdušeni boste, kako uporabna in učinkovita je doma pripravljena pasta. Z njo lahko čistite tudi večje rjaste površine. Premažite jih, nato pa pustite učinkovati med 20 do 30 minut. Vse skupaj zdrgnite z gobico in sperite z vodo.

Preberite še: 7 najboljših receptov s krompirjem, ki ste jih radi pripravljali v preteklem letu

Fotografija: KarpenkovDenis/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed