Od bujte do zaroštane: Kako pripraviti okusne in krepčilne jedi iz repe

Repa se v naših hladilnikih ne znajde velikokrat v obliki, kakršna raste na polju. Večinoma jo namreč kar kupimo v plastičnih posodah ali vrečkah, že kislo. Tisti, ki jo gojijo in fermentirajo sami, pa jo poznajo v vsej lepoti narave.

Repo bomo v meniji restavracij, pa tudi na domačih jedilnikih redko zasledili surovo. Čeprav je njen koren užiten v presnem »agregatnem stanju« in tudi poln vitaminov, vlaknin, folne kisline in še marsikaterih snovi, ki koristijo našemu telesu, jo večinoma uživamo kuhano. Kot smo omenili zgoraj, največkrat fermentirano. Proces fermentacije repi podaljša rok trajanja, nam pa koristi predvsem zato, ker surovini še poveča hranilno vrednost in doda pomembne probiotike, ki se jih razveseli predvsem naše črevesje.

Repa je v slovenski kulinariki močno zakoreninjena sestavina, načini njene priprave pa so si tako raznoliki, kakor je pestra krajina naše dežele. In ker v zimskem obdobju v enolončnicah uživamo še pogosteje kot sicer, smo se odločili, da okisani repi posvetimo več pozornosti. Pobarali smo naše babice, none in ome ter jih povprašali po nasvetih, kako iz lončka te sestavine pripraviti krepčilno in okusno jed.

Svežo repo lahko tudi napolnimo. (Foto: Slavka Ilich)

Od zaroštane do bujte

Najprej skočimo v Prekmurje. Tam vam bodo največkrat postregli z bujto repo. A kaj to sploh pomeni? »Bujta po vaše pomeni ubita,« se zasmeji Olga iz Radgone, ki je odraščala v Murski Soboti. »Pravzaprav ne vem, zakaj tako ime, vem pa, da jo velikokrat kuhamo. Obvezno takrat, ko se pri nas odvijajo koline, pa tudi večkrat med letom,« pojasni. Kosti, ki ostanejo pri kolinah, namreč romajo v lonec, saj dajo jedi značilno aromo. V bujto repo pa sodijo tudi svinjska rebra, prosena kaša, čebula, česen in začimbe.

»Bujta repa je za pripravo precej preprosta, vseeno pa ji ne moremo reči enolončnica, saj navadno sama umažem vsaj dva. V enem skupaj s svinjskimi kostmi in lovorjem najprej zakuham okisano repo, po 20 minutah v lonec stresem še proseno kašo. Dolijem vodo, saj je bo kaša veliko vpila, nato pa kuham še 15 minut,« pove Olga. »Nato sledi prežganje, ki ga pripravim na svinjski masti, saj da slednje več arome. Tu pazite na ogenj, da se vam zabela ne prismodi! Raztopljeno mast pomokam in prepražim. Dodam čebulo, sladko papriko, moja prijateljica doda tudi malo česna. Prežganje nato zalijem z vodo in pustim na ognju, da zavre,« še razloži. Prežganje nato vlijemo h kuhani repi, dodamo meso in še malce »pokuhljamo«.

Recept: Bujta repa, kot jo pripravi prekmurski gostilničar

Bujta repa (Foto: Dejan Javornik)

Repo torej lahko »ubijemo«, nekateri pa jo raje zaroštajo. To pomeni, da jo zabelijo. »Navadno se zaroštana repa zabeli s tistim, kar imaš v hladilniku,« pove Tatjana iz Ljubljane ter nam namigne, da si lahko zelo dobro privoščimo v ljubljanskem Figovcu. »Sama zabelo doma pripravim iz svinjske masti, čebule in moke, včasih dodam tudi kislo smetano,« nadaljuje. Jed je odlična že sama po sebi, lahko pa zraven dodate kos prekajenega mesa ali kakšno pečenico.

Na Primorskem pa boste to zelenjavo največkrat našli v joti, ki jo po drugih koncih Slovenije večinoma pripravljajo iz kislega zelja. Za to jed najprej prepražimo čebulo, nato pa v lonec dodamo krompir, repo, slanino in fižol. »Oh, pri nas pojemo kar nekaj repe, sploh, ko organiziramo kakšne fešte,« nam veselo pove Helena iz Divače. »Večji, kot je lonec, boljša bo jota!« svetuje. »Sama jo pripravim takole. V velikem loncu na olju prepražim čebulo, nato pa dodam na majhne kose narezan krompir. Nekateri ga dodajo kasneje in ga skuhajo v posebnem loncu. Nato v lonec dodam kislo repo ter zalijem z vodo. Dodam slanino ali kakšen drug kos prekajenega mesa za več arome. Tudi na lovorjev list ne pozabite. Skratka, kuham dobro uro, čisto na koncu pa dodam še kuhan fižol, saj bi drugače razpadel. Lahko tudi malo pogoljufamo in dodamo takšnega iz konzerve,« pove Helena. »In ne pozabite na svež beli kruh, ta se zraven krožnika jote še posebej prileže!«

Krožnik kisle repe (Foto: Getty Images)

Repa kot priloga

Repa je torej lahko povsem samostojna jed, odlično pa se odreže tudi v vlogi priloge. Kislo repo lahko prepražimo na ponvi ali pa jo skuhamo, postrežemo pa zraven krompirja, matevža, klobas in krvavic.

Recept: Matevž in kisla repa

Pa še en nasvet. Fermentirana repa, ki jo kupimo v trgovini ni vedno enako kisla. Kako kisla jed se nam prileže, pa je odvisno od okusa vsakega posameznika. Če se vam torej zdi prekisla, jo enostavno sperite z vodo. Spirajte je toliko časa, dokler ne bo ustrezala vašim brbončicam.

Kako pa repo najraje pripravite vi? Zaupajte nam svoj recept v komentarjih na našem Facebook profilu!

Preberite še: Kislo zelje: metla za želodec in črevesje

Naslovna fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana