Presenetil vas bo namig, kako porabiti odvečne droži

Je s koncem karantene tudi konec peke domačega kruha?

Drožomanijo je že pred leti sprožila Anita Šumer, lahko pa bi rekli, da jo je obdobje karantene nato poneslo čez vse meje. Pred dvema meseca je bilo namreč skoraj v vsakem domu mogoče najti kozarček droži, po večini celo poimenovanih z ljubkimi domiselnimi imeni.

Ne bomo si zatiskali oči, z drožmi je kar nekaj opravka. Če ste jih vzgojili tudi sami, veste, da jih je potrebno hraniti. Droži so namreč živa stvar in živa bitja navadno rastejo. Če ste pri drožeh vztrajali ter jih pridno hranili, a ne porabili sproti, so se verjetno tudi vaše precej razrasle, morda celo toliko, da zdaj ne veste več, kaj bi z njimi.

Kam z odvečnimi drožmi?

No, z drožmi se da pripraviti marsikaj, od kruha, slanih in sladkih pit, pice. Danes pa bomo droži uporabili za nekaj, kar ne bo šlo v naš želodec. Vzeli si bomo namreč čas zase in z njimi naredili masko za obraz.

Smo nori? Malo že, da si bomo na obraz nanesli teksturo, ki je malce sluzasta, kiselkastega vonja in nasploh, prava packarija. A ideja ni zrasla na našem zeljniku. Maska z drožmi je pravzaprav postala pravi hit na družbenih omrežjih, saj je marsikdo ugotovil, da dobro vpliva na našo kožo. Nič čudnega, vsebuje namreč na tisoče probiotikov, s katerimi se poleg našega prebavnega sistema odlično razume tudi naša koža. Z drožasto masko tako lahko nahranimo našo kožo, jo oskrbimo s probiotiki, njen ten pa tudi malce posvetlimo, zagotavlja portal Insider. Skratka, droži še enkrat dokazujejo, kako vsestransko uporabne so.

Priprava maske

Če droži pridno hranite, je maska pravzaprav že pripravljena. Poljubno količino prestavimo v stekleno posodico ali lonček, malce premešamo in postavimo v hladilnik. Ko je maska dobro ohlajena, jo vzamemo iz njega ter si droži nanesemo na sveže očiščeno kožo. Hladna maska bo naši koži zelo dobro dela, čez čas, ko se otopli, pa boste na obrazu začutili rahlo pikanje. To je normalen pojav, zato naj vas nič ne skrbi, nikar pa ne pozabite, da imate masko na sebi. Priporočljivo je namreč počakati od 10 do 20 minut, nato pa jo s toplo vodo speremo z obraza.

Koža bo osvežena in nahranjena, opazili pa boste tudi, da so droži pomagale do bolj enotnega tena. Po prvi uporabi sicer rezultati še ne bodo drastični, a vendarle bodo opazni. Za večjo učinkovitost pa je masko priporočljivo nanašati enkrat tedensko.

Preberite še: Recept za bezgov sirup, ki je navdušil naše bralce

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed