VIDEO: Odličen tatarski biftek, kot ga naredi Jani Jugovic

Kot kaže, smo prispeli do cilja zloglasnega leta 2020 in čaka nas le še finalno dejanje – silvestrska zabava. Pripravili bomo tatarski biftek, na pomoč pa nam je z nasveti in video receptom prihitel Jani Jugovic.

Letošnje leto nas je z marsičim presenetilo, zaprlo za štiri stene, v kuhinjo pa poslalo tudi tiste, ki do sedaj morda niso bili vešči kuharije. Tudi letošnje silvestrovo bo minilo v podobnem slogu. Doma in s hrano, pripravljeno v domači kuhinji. Da ne bi preveč komplicirali, smo se zatekli k tradiciji in jedi, ki jo gotovo poznate. Pripravili bomo tatarski biftek, ki je kljub slavnostnemu prizvoku izjemno preprost, na tistih, ki ga zaužijejo, pa pusti močan vtis.

Da bo jed takšna, kot mora biti, smo poklepetali z Janijem Jugovicem. Pred leti smo ga spoznali v prvi sezoni resničnostnega šova Gostilna išče šefa, danes pa se odzove predvsem na ime Cool fotr. Pred kratkim je skupaj z ženo Tejo spletu predstavil tudi nov portal Simpl kuhna in prvi recept, ki se ga je odločil pripraviti v ta namen, je ravno tatarski biftek. Najbolje, da se kar lotimo dela, saj se silvestrovo že nevarno približuje!

»Moja različica nima posebnih skrivnih sestavin. Bolj pomembno je to, na kakšen način pripravim meso, saj s tehniko sekljanja dosežem, da je biftek takšen, kot mora biti,« nam pove Jani, ki se te novoletne delikatese loteva že precej tradicionalno. »Ključna je priprava, pri kateri mesa ne miksamo, saj ga na ta način segrejemo, tekstura pa postane podobna pašteti. Pomembno je torej, da meso ročno nasekljamo in nastrgamo in to je v resnici tisti pravi čar,« nam razloži.

Meso sekljamo, ne miksamo

Zato smo se tudi mi seveda osredotočili na tehniko priprave. Meso najprej obrežemo, da se znebimo odvečne maščobe ali morebitnih kit. Nato pa ga sesekljamo na približno enake kosce. Sledi še strganje. »To narediš tako, da z nedominantno roko primeš za konico noža in ga rahlo položiš na desko ob meso. Z dominantno roko pa meso nato strgaš po deski navzdol,« nam pojasni Jani, za lažjo predstavo pa priporočamo, da si ogledate spodnji video recept.

Kako pa je s sestavinami? »Glavne sestavine so goveja pljučna, šalotka, kisle kumarice, kapre, inčuni, majoneza ali rumenjak in gorčica,« našteje izkušeni kuhar. Doda, da ga sicer lahko vsak pripravi malce po svoje, načeloma pa so sestavine skoraj enake tistim, ki jih potrebujemo za tatarsko omako. Le da jih v tem primeru seveda primešamo k sesekljanemu mesu.

Dobro meso, ki je že uležano

Na kaj pa moramo biti pozorni pri izbiri mesa? »Najbolj primeren za tatarski biftek je sredinski del pljučne. Fino je, da poiščemo meso, ki je že nekoliko uležano, sicer pa ga lahko doma za nekaj ur namočimo tudi v olje in ga na ta način dodatno zmehčamo,« pravi Jani.

Priprava te slastne mesne jedi nam ne bo vzela veliko časa, pomembno pa je, da jo naredimo vnaprej, da se sestavine nato v hladilniku lepo povežejo. »Biftek vedno delamo vsaj en dan prej, da v hladilniku stoji vsaj dvanajst ur. Nato je čas, da ga postrežemo,« namigne Jani in doda še nasvet: »Če ga prelijemo s tanko plastjo oljčnega olja, bo zdržal tudi dlje, do nekaj dni. Je pa pomembno, da ga zajemamo s čisto žlico, da se meso ne kontaminira, saj se nato hitreje pokvari,« še razloži Cool fotr.

Zdaj pa nam manjkata le še sveže popečen kruh in maslo. Pa srečno v novem letu!

Preberite še: VIDEO: Losos v testu – središče omizja v 20 minutah

Fotografija: arhiv Janija Jugovica

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana