Odprta Kuhinja

Osem japonskih jedi, za katere verjetno še niste slišali

Odpri galerijo
A+   A-
Kako dobro poznate japonsko kuhinjo?


Gotovo ste takoj pomislili na eno najbolj poznanih japonskih jedi – suši, ki je priljubljen po vsem svetu, ob njem pa lahko uživamo tudi v nekaterih restavracijah pri nas. A slastne riževe rolice s svežimi ribami, algami in zelenjavo niti zdaleč niso edina okusna jed, ki jo najdemo v deželi vzhajajočega sonca.

1. Šiso maki


V liste rastline šiso zaviti zvitki s polnilom na način miso pripravljenih orehovih jedrc so nadvse okusen prigrizek, ki izhaja iz regije Tohoku, znane po sočnih orehih. Japonci jih obožujejo predvsem v poletni sezoni, ko rahlo sotirane aromatične šiso makije uživajo ob spremljavi mrzlega piva, ohlajenega sakeja ali zelenega čaja.

2. Hicumi-jiru


Kot skoraj vsaka kultura tudi Japonci poznajo jed, ki je še najbolj podobna enolončnici. Hicumi-jiru je slastna juha iz svinjine, zelenjave ter 'odščipnjenih rezancev'. Že ime opisuje način njihove priprave, sicer pa so vse sestavine skuhane v enem loncu, da jušna osnova zaradi škroba malce zakrkne.

ni podpisa
ni podpisa


3. Harako meši


Več kot pet tisoč let stari zapisi dokazujejo, da so japonski predhodniki že tisočletja nazaj lovili losose, in ti igrajo pomembno vlogo v japonski prehrani še danes. Harako meši je namreč riž z lososom, potresen z rdečim kaviarjem.

4. Kaki no dote nabe


Ime v prevodu pomeni vročo ponev na rečnem obrežju, jed, ki pa je tudi v resnici narejena v vroči ponvi, je sestavljena iz ostrig, misa in zelenjave.

5. Mičinoku kokeši bento


Čeprav se sliši nadvse zapleteno, je mičinoku kokeši bento dokaj preprosta jed. Sestavljena je iz ocvrtega tofuja in zelenjavne riževe priloge. Jed je nadvse priljubljena ulična hrana, ki jo strežejo v majhnih kartonastih škatlicah, po regijah pa ji dodajajo različne sestavine, ki so značilne za to območje.

6. Onigiri


Riževi sendviči pravzaprav nimajo veliko skupnega s sendviči, ki jih poznamo pri nas. V trikotnike oblikovan bel soljen riž, kuhan pod pritiskom, je izjemno priljubljena in priročna hrana, ki jo jemo z rokami. Na te ljubke kupčke riža so po navadi prilepljeni trakovi alg nori, da jih medtem, ko jih pomakamo v različice sojine omake, lažje držimo.

ni podpisa
ni podpisa


7. Macu no mi šira ae, kaki utsuva


Jed je videti podobno kot polnjeni paradižniki, le da Japonci namesto njih uporabijo kaki. Izdolbene sočne sadeže napolnijo z drugimi slastnimi jesenskimi plodovi, na primer jabolki, hruškami in grozdjem, nato pa vse skupaj prelijejo z omako iz pinjol.

8. Šake no kubu maki


S čimer smo začeli, tudi zaključujemo – z zavitki. Šake no kubu maki so zavitki iz posebne rumene morske trave, ki raste v dolgih, razmeroma širokih trakovih, Japonci pa vanje ovijejo lososa. Jed je značilna predvsem za praznično obdobje okoli novega leta, strežejo pa jo kot predjed ali prilogo.

ni podpisa
ni podpisa


Fotografije: Thinkstock

Preberite še: Kultne jedi - Preprost, a božanski pad thai

Datum Objave: 25.7.2017 ob 15:07

Več iz te teme:

sushisashimibentojaponska kuhinjakulinarikajaponske jedi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.