Osnove: Vrste čebule in njihova uporaba

Katera je najboljša za kuhanje, katera za cvrtje in katera kar tako?


Rumena čebula

Najpogosteje uporabljena v naših kuhinjah. Surova ima močan okus, ki pa se omili med kuho. Zato to vrsto najraje uporabljamo za kuhanje. Je bogata z naravnim sladkorjem, zato je zelo primerna za karamelizacijo.

Preberite tudi: Preprost trik Marthe Stewart, da boste česen olupili v desetih sekundah

Bela

Slajša in bolj blaga od rumene čebule, a je surova še vedno ostrega okusa. Ima čvrsto strukturo in je hrustljava, zato je tudi idealna za cvrtje čebulnih obročkov, popularnega čebulnega cveta in za polnjenje.

Rdeča

Je blagega okusa in vonja, zato jo jemo surovo, v solatah in polivkah. Ko jo pražimo, postane še slajša, a vsebuje manj sladkorja od rjave. Odlična je v burgerjih, za katere jo lahko zmehčate tako, da jo marinirate v limonovem soku ali balzamičnem kisu, zaradi česar bo ta dodatek prava bombica okusa. Kot dodatek jedem z žara je idealna narezana na trakove in vložena.

Za vlaganje

Nekakšna mešanica navadne čebule in šalotke, ki se jo uporablja kar celo – najraje za vlaganje, v omakah ali enolončnicah. Pri nas poznamo biserno čebulnico, ki ima belo in sladko meso.

Mlada čebula

Najboljša je surova v solatah, namazih, prilogah. Lahko se jo tudi kuha, predvsem jo imamo radi praženo v azijskih jedeh (stir fry). Porabimo tudi zelenje.

Recepta: Prosena polenta z mlado čebulo in Pita z mlado čebulo

Solatna čebula

To je pravzaprav mlada čebula, ki jo pustimo, da odebeli glavice. Odlična je surova, je pa tudi ta primerna, da jo kuhamo celo ali vložimo.

Šalotka

Je podobna čebuli, a ni tako ostra. Ima blag in sladek okus, aromo pa še bolj razvije med praženjem. Idealna je tudi surova, sploh v solatnih polivkah in namazih. Babice rade svetujejo, naj za boljšo jed uporabimo šalotko, opevajo pa jo tudi vrhunski kuharji. Zakaj? V okusu skriva kanček česna. Šalotke so izvrstne tudi vložene. Še to: tri šalotke naj bi količinsko zadostovale za eno navadno čebulo.

Recepta: Vložene sladko-kisle šalotke in Goveji zrezki s šalotko

Stoletna čebula (tudi zimska čebula ali zimski luk)

Vse leto mlada čebula, ki prezimi brez težav. Uporabljamo kot mlado čebulo.

Ali ste vedeli: K čebulnicam poleg čebule in šalotke sodijo tudi por, česen in drobnjak.
Priporočamo: Poletov recept za solzno juho

Fotoografije: Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana