Pečemo z Anito Šumer: rešitve za pet začetniških težav pri pripravi droži

Ste tudi vi podlegli drožomaniji, se lotili kruha z domačim kvasom, a se vam zatika? Tukaj so rešitve za najpogostejše začetniške težave.

V prejšnjem prispevku smo naredili svoje droži oziroma domač kvasni nastavek. Upam, da ste jih do zdaj že poimenovali. Tako boste vzpostavili pristen stik z njimi in boste lažje skrbeli zanje: naj bodo kot vaš hišni ljubljenček, čeprav jih v primerjavi z njim ni treba hraniti vsak dan. Moje, ki so stare že skoraj pet let, se imenujejo Rudl. Hranim jih z mešanico ekološko pridelane pšenične bele in polbele moke, mlete na kamen.

Velikokrat sem opazila v svoji Facebook skupini Drožomanija (peka z drožmi), da se že pri pripravi droži pojavljajo težave in z njimi povezana številna vprašanja. Pa poglejmo, kako lahko zadrožimo skupaj.

V kozarcu se ničesar ne dogaja

Preverite, kakšno moko ste uporabili. Ržena in polnozrnata pšenična sta najboljši za zagon. Je morda vaša voda klorirana? Uporabljajte postano ali filtrirano vodo, da klor ne bo pomoril koristnih mikroorganizmov (mlečnokislinskih bakterij in divjih kvasovk). Kozarca ne privijte povsem, ko ga imate na pultu.

Prve dni so bili v kozarcu majhni mehurčki, zdaj pa droži mirujejo in niso aktivne

Če ste med začetkom priprave svojih prvih droži, bodite potrpežljivi in jim dajte dovolj časa, ta je pri peki z drožmi ključnega pomena. Še posebej pri nizkih temperaturah traja dlje, da drobnoživke pričnejo delovati. Kozarec z drožmi lahko daste v pečico, kjer ste prižgali samo lučko, ali pa ga zavijete v odejo.

Vsebina kozarca ima močan in oster kisel vonj

Kisel vonj je že dober znak, da so se prebudile mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke. Če vsebina močno diši po kisu, a v kozarcu po več dnevih (npr. več kot sedem dni) ni nobene aktivnosti, odvzemite polovico, preostanek pa nahranite s svežo moko in vodo.

Droži so končno oživele, kaj pa zdaj?

Juhu, dobili ste še enega družinskega člana! Hitro mu najdite primerno ime in ga dobro nahranite s svežo moko in vodo. Ko se vsebina kozarca podvoji, lahko droži prvič uporabite. Če ne boste pekli, jih lahko nahranite in postavite v hladilnik.

Pripravljen kruh je kisel

Vaše droži morajo biti v dobri formi, kar pomeni, da ste jih dobro nahranili pred uporabo in da so narasle, polne mehurčkov in dišijo rahlo mlečno, jogurtno. Če bodo takšne, potem tudi kruh ne bo kisel in bo dobro vzhajal.

Še več pomoči in drugih informacij o sami peki z drožmi od začetka do konca pa najdete v moji prvi knjigi, popolnem drožastem priročniku ”Drožomanija – peka kruha in peciva z drožmi”, ki izide decembra.

Do naslednjič lep drožasti pozdrav in naj droži!

Prispevek je nastal v sklopu nove rubrike Pečemo z Anito Šumer, ki nas bo dvakrat na mesec popeljala v svet peke z drožmi. Anita je trenutno največja zvezda peke s tem domačim in naravnim kvasnim nastavkom v Sloveniji, ki jo pozna in in o njej piše že skoraj ves svet. Neverjetnemu ustvarjanju hrustljavih hlebčkov najrazličnejših oblik lahko sledite v njeni skupini Drožomanija (peka z drožmi), na Facebooku in Instagramu.

Preberite še:
Koraki do domačega kvasa za popolne hlebčke kruha
Vodnik po različnih tipih mok

Anita Šumer

Brez droži mi živeti ni, in to svojo ljubezen in navdušenje nad peko z drožmi tudi neizmerno rada delim. Ko te droži enkrat potegnejo, si (za)pečen do konca ? Pridrožite se mi na tem popotovanju in spoznali boste, da peka z drožmi ni noben bavbav.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana