Češnje: peclji in koščice niso za v smeti

Koščice in peclje češenj lahko zelo koristno uporabimo.

V nasprotju z jabolki in hruškami se češenj ne da obirati napol zelenih, ker odtrgane v skladišču ne dozorijo. Obrati je treba zrele ali skoraj zrele in jih prodati v nekaj dneh; več kot teden dni se jih pri običajni temperaturi skladiščenja ne da hraniti. V hladilnicah je drugače: pri temperaturi okoli ničle in v spremenjenem in nadzorovanem ozračju lahko zdržijo nekaj tednov; da ne splesnijo, jih po možnosti preventivno namočijo v »zdravilno« kopel.

Češnje veljajo za zdravo sadje, ki ima dosti vitamina C in mnogo napol čudežnih lastnosti. Nekatere gospe verjamejo, da polepšajo polt. Če jih pojemo četrt kilograma na dan, znižajo raven sečne kisline v telesu in varujejo pred putiko. So naravno sredstvo v boju proti parodontozi in artritisu. Resna študija je dokazovala, da po večjem telesnem naporu hitro vračajo moč in zmanjšajo bolečine v mišicah.

Dobra gospodinja postavi na mizo topel češnjev zavitek. Če je gospodinja slovenska ali nemška, je pregovorno pridna in potemtakem plodove pred peko razkoščiči (pri zdajšnjih cenah zobozdravniških storitev je to prijazno do zob in družinskega proračuna). Če polistamo po starih kuharicah, najdemo v njih recepte za kompot, marmelado, sirup, češnjevo meso in za kar tako vkuhane češnje. Nekateri recepti priporočajo, da kuharica ločeno skuha pest strtih koščic in nakuhano vodo dolije češnjevi masi, da dobi boljši okus. Težko predstavljivo, koliko dela in časa so imele včasih gospodinje!

Priporočamo še: Božanski češnjev cheesecake Nigelle Lawson #brezpeke

Posušeni peclji in listi za čaj

Čaj iz posušenih pecljev žene na vodo, pomaga izločati kamne iz ledvic in mehurja, ustavlja drisko, lajša odkašljevanje. Povedano v zeliščarski latovščini: raztaplja sluz in maščobo. V domačo čajno mešanico lahko uvrstite še posušene češnjeve liste.

Češnjeva blazinica proti bolečinam

Češnje nimajo pečk kot jablane in hruške, temveč koščice. Surova jedrca v njih vsebujejo nekaj pruske kisline, zato niso primerna, da bi jih na veliko tolkli in jedli. Beremo lahko o drugih vrstah uporabe očiščenih koščic. Ste kdaj slišali za češnjevo blazinico? Suhe in čiste koščice ogrejemo na peči, vsujemo v vrečko iz blaga in položimo na boleče mesto. Zakaj ravno češnjeve koščice? Verjetno zato, ker je do njih v času plodenja lahko priti (malo bolj zamudno jih je očistiti ostankov mesa), ker njihov leseni ovoj očitno dobro skladišči toploto, predvsem pa zato, ker se okroglaste koščice, ujete v blagu, lepo uležejo na boleče mesto in se mu natančno prilagodijo.

Razvoj prstnih spretnosti otrok

Prav nenavadna je uporaba suhih češnjevih koščic pri pomoči otrokom, ki prepočasi razvijajo prstne spretnosti. V vrečo, napolnjeno z njimi, terapevt skrije manjši predmet in otrok ga mora med koščicami z roko poiskati, otipati in po možnosti prepoznati, ne da bi ga pogledal. Vaja razvija dotikalni, taktilni čut.

Polirno sredstvo

Tradicionalistični Angleži uporabljajo fino zdrobljene češnjeve koščice pri poliranju Duha ekstaze. The Spirit of Ecstasy je figurica, ki krasi vrh hladilnika rolls-royceov. Ker te limuzine nihče ne kupi zato, ker potrebuje avtomobil, temveč zato, da bi mu drugi zavidali, je brezhibni lesk ženskega lika na nosu avta silno pomemben. Da njegov sij jemlje vid in dušni mir, so tehnološko menda zaslužne češnjeve koščice. Mimogrede: figurica predstavlja starogrško boginjo zmage Niko.

Priporočamo: Nad mravlje z naravnimi sredstvi

Besedilo: Matjaž Mastnak
Naslovna fotografija: Yana Tatevosian/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana