Pet napak, ki lahko pokvarijo vaše pirhe

Da bodo letos res lepi!

Velika noč je pred vrati, šunka je dozorjena, hren že čaka v hladilniku, barve so pripravljene na barvanje pirhov. A sicer preprosto ustvarjanje lahko postane prava nadloga, če se ga ne lotimo pravilno.

Preden poprimete za barvo in jajca, preberite spodnje vrstice, da preprečite napake, ki lahko pokvarijo zabavo.

1. Gneča v loncu

Če so jajca preživela pot iz trgovine do vašega doma, ste že skoraj na cilju, preden pa jih pobarvate, morajo preživeti še nekaj minut v vroči kopeli. Da bodo ostali celi, poskrbite, da v loncu ne bo prevelike gneče, prav tako pa jih kuhajte na nizkem ognju, sicer se bodo med brbotanjem jajca med seboj trkala in razbila.

2. Sveža jajca

Vemo, da poširana jajca nikakor ne bodo uspela, če ne bomo uporabili svežih. Za trdokuhana pa je bolje, če posežemo po nekaj dni starih (seveda še vedno v roku uporabe). Sveža se namreč težje lupijo.

3. Brez podlage

Barvanje pirhov je zabavno, vse dokler ne pride čas za čiščenje. Jedilne barve se hitro vpijejo v podlago, zato se ustvarjanja nikakor ne lotite prehitro. Ne pozabite na zaščitno podlago, priporočamo pa tudi predpasnik in rokavice. Posežete lahko po časopisu, kartonu ali foliji.

4. Pozabljate na kis

Če želite, da se barva jajčne lupine res dobro oprime, v vodo, kjer boste jajca skuhali, dodajte nekaj žlic kisa. Pirhi bodo veliko bolj živih barv.

5. Mešanje barv

Ko jajce okopate v barvi, ga nikar takoj ne postavite na podlago, temveč ga pred tem po njej raje povaljajte. Tako boste preprečili, da bi odvečna barva odtekla na podlago pod jajcem ter na spodnjem delu pustila temno liso. Prav tako priporočamo, da ne uporabite vseh barv hkrati, saj boste z umazanimi prsti druge barve na pirhih pustili pisane madeže.

6. Jajca kuhate predolgo

O tem, koliko časa jajca pravzaprav kuhamo, poglobljeno pišemo tukaj.

Preberite še: Kako narediti najlepše marmornate pirhe

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed