Pet razlogov, zakaj je dobro jesti česen

Je oster. Da smo ga pojedli, bi radi prikrili, a se sam izda. Čeprav slovenskega ni veliko, da moramo kupovati kitajskega ali madžarskega, in čeprav nam gojenje belih glavic na vrtu dela sive lase, ga cenimo. Morda ga boste, ko preberete naših pet razlogov za uživanje, cenili še bolj.

1. Razkuževalec, konzervans, antibiotik, insekticid …

Česen uvrščamo k čebulnicam, kamor sodijo še čebula, por in drobnjak. Te rastline so že od nekdaj veljale za zdravilne. Izvirajo iz Azije, od koder so se razširile v južno Sredozemlje in v Egipt, kjer slike čebule in česna prepoznamo na poslikavah na stenah piramid, nekaj strokov česna pa je bil nujen tovor faraonov v posmrtno življenje. Česen omenjajo tudi stari kitajski spisi, prav tako ga najdemo v nekaterih pesnitvah grških antičnih umetnikov. Ne preseneča, da so ga cenili v teh vročih krajih, predvsem kot zdravilo, manj kot začimbo. Česen je namreč naravni konzervans, naravni insekticid in naravni bakteriostatik, naravni antibiotik proti različnim glivicam in virusom, poleg tega, seveda, da je naravni urejevalec holesterola v krvi, naravni antiinflamatorik (proti vnetjem), naravni antikoagulans (proti strjevanju krvi), naravni analgetik (proti bolečinam) in naravni antihipertonik (zdravilo za zniževanje krvnega tlaka).

2. Za dober spomin in čisto kri

Najbrž poznate tudi tisti del nasvetov naših babic, da je treba jesti česen – za dober spomin, ob hrenu, čebuli in pekoči papriki pa za širjenje dihalnih poti ter redčenje sluzi, kadar imamo zamašen nos ali celo astmo. Ter da je česen koristno jesti na pomlad, da se prečistimo, pravimo, da čisti kri. Podobnih nasvetov je precej, kar priča o pomembnosti in zdravilnosti česnovih glavic za skoraj vse potrebe.

3. Trideset spojin proti raku

Danes za takšne nasvete iščemo znanstvene potrditve in praviloma jih odkrijemo. Žveplove spojine v česnu, zaradi katerih ima značilen vonj in okus, so namreč tiste, ki telesu olajšajo proces odstranjevanja toksinov, obenem zavirajo propadanje celic, spodbujajo rast novih ter pospešijo spreminjanje aminokislin v nevrotransmiterje – živčne prenašalce v možganih. Alicin v česnu, poleg kvercetina v čebuli in kapsaicina v papriki, pomaga zdraviti astmo. Nova sodobna odkritja so pokazala še več odličnih lastnosti česna, da denimo surov v prehrani zelo zmanjša tveganje za pojav ateroskleroze, četudi si privoščimo kaj pregrešno mastnega, in da vsebuje kar trideset spojin proti raku in uničuje rakave celice podobno kot citostatiki. Posebej učinkovito skupaj s surovo čebulo varuje pred nastankom raka na prebavilih, kar so dokazali rezultati evropske raziskave pred nekaj leti.

4. Proti staranju

Česen poleg alicina in žveplovih snovi vsebuje tudi eterična olja, minerale, vitamine skupine B in nekaj malega beljakovin. Med minerali izstopajo kalij, kalcij, fosfor in selen. Slednji je danes zelo moden in iskan mineral za tvorbo antioksidantnega kompleksa v boju proti staranju in proti vsem civilizacijskim boleznim. Selen je mogoče dobiti še kje, denimo v ostrigah in brazilskih oreščkih, a daleč najlaže ravno s česnom: danes v solati, jutri v enolončnici in namazu za zajtrk.

5. Proti neprivlačnim rdečim žilicam na koži

Vas vse zapisano ni navdušilo nad surovim česnom? Kaj pa tole, da glukokini iz česna zmanjšuje količino sladkorja v krvi? Da vsebuje flavonoide, ki krepijo prožnost žilnih sten in, med drugim, preprečujejo nastanek neprivlačnih rdečih žilic na koži? Za vsako živilo bi lahko poiskali vsaj kakšno pomembno lastnost, da ima toliko in toliko hranilnih snovi, vsako je za nekaj koristno, vendar česen med vsemi zares prednjači. Ne preseneča, da so ga stari Grki cenili kot kralja začimb, v Egiptu pa ga menda uporabljali celo kot denarno enoto.

Priporočamo še: Tako bomo iz česna zvabili še več okusa in se brez skrbi odpravili na zmenek

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed