VIDEO: Pet trikov za pripravo testenin

To je naša nova rubrika: preverjali bomo trike, poti do večjih in lažjih kuharskih zmag. Tokrat ste nam pošiljali namige s testeninami, skuhali pa smo jih s Sašem Bertoncljem.

Rubriko pripravljamo skupaj s partnerjem družbo BTC in njihovo blagovno znamko Okusni Bluz – Food Bluz, ki združuje več kot 70 različnih lokalov, kjer lahko pojemo kaj dobrega. Za naše brbončice skrbijo tudi na spletu in nam vsak mesec pripravljajo video recepte z vrhunskim telovadcem in ljubiteljskim kuharjem Sašem Bertoncljem, obrazom, ki se ga verjetno spomnite tudi iz pretekle sezone televizijskega šova MasterChef. Ker obožuje pripravo testenin in si jih spretno zamesi tudi sam, je bil zlahka kos naši nalogi, da preveri in pokomentira pet najbolj zanimivih namigov, ki ste nam jih zaupali bralci. Kako se obnesejo, smo strnili v naslednjih vrsticah, še prej pa se spodobi, da razglasimo tiste tri, ki ste si prislužili nagrade. Med vsemi sodelujočimi smo izžrebali tri nagrajence. Bon BTC v vrednosti 40 evrov prejme Vesna Korče, druga dva nagrajenca, Branka Lamovšek in Tomaž Švagelj, pa bosta dobila komplet kuhinjskih krp, naš predpasnik in ponev za palačinke, vse shranjeno v lični vrečki iz jute.

Mimogrede, naša druga akcija #FoodBluz je že v teku, tokrat so na vrsti burgerji, namige pa nam lahko pošiljate tukaj.

1. Različne omake na različne testenine

Bralka nas je spomnila na splošno pravilo, ki pravi, da vsaka omaka ljubi svoj tip testenin: rebraste in testenine grobe teksture so primerne za goste omake, za špagete in druge tanke testenine pripravimo lahke in bolj tekoče ali oljnate omake, kot so carbonara, pesto, aglio e olio in peperoncino. Polžki, svedri, školjkice in cevaste različice imajo najraje omake, ki se dobesedno ujamejo v njihove odprtine. Čeprav namiga ne bi bilo treba preverjati, je Sašo ponudil tri različne okuse, ki ne bi prišli tako lepo do veljave, če se ne bi držal pravila. Ko si naslednjič zaželite pašte, le pomislite, ali bo zares tako dobra, če jo boste prelili z ragujem, ali bo bolje, da uporabite le malce olja in česna.

2. Testo za polnjene testenine

Ste se že spopadli z domačim rezančnim testom in se lotili raviolov, tortelinov, celo žlikrofov? Bralka nam je zaupala svoj najljubši recept, ki obljublja več mehkobe in lažje oblikovanje, potrebujemo pa le dve sestavini: 100 g ostre moke in tri rumenjake. Sašo, ki tudi sicer mesi rezance po isti recepturi, opozarja, naj se držimo le števila rumenjakov, moke pa bomo zagotovo porabili manj, kajti rezančno testo pravilno pripravimo tako, da moko dodajamo sproti: njena količina je zelo odvisna od velikosti rumenjakov. To smo tudi dokazali in prikazali v videu zgoraj: vidite, kakšen kupček moke je ostal ob gnetenju testa?

3. Čas kuhanja testenin

Kar nekaj vaših sporočil smo prejeli, v katerih opozarjate, da testenine kuhamo minuto ali dve manj, kot je navedeno na embalaži, saj jih nato še vroče prestavimo v omako in se v njej skuhajo do konca. Drži kot pribito, nas je pa bralka spodbudila, da smo bili še bolj drzni: preverili smo, kako se obnese, če na primer špagete kuhamo le tri minute, ko pa voda, v kateri se kuhajo, postane bela, jih prestavimo v omako in v njej kuhamo na blagem ognju do želene trdote. Trik se seveda obnese, Sašo pa opozarja, da mora biti tudi omaka na primerni stopnji kuhanja, da se recimo zelenjava v njej ne bi razkuhala, saj nekatere testenine zahtevajo več kot osem minut brbotanja. Nam pa se zastavi vprašanje: mar ne bi bilo še bolje pripraviti trenutno zelo modne testenine iz enega lonca? Tudi ta recept najdete na naši spletni strani. Le Italijani bi najverjet­neje glasno ugovarjali, saj se po njihovem testenine vedno kuhajo posebej.

4. Trik za zgostitev paradižnikove omake

Takole nam je napisala bralka: »Ko je veliko paradižnika in pripravljam paradiž­nikovo omako za špagete, lahko postane precej vodena. Špagete zato skuham zelo na zob, nato pa jih prestavim v omako, pokrijem, vmes premešam in kuham tako dolgo, da so primerno kuhani. Tako popijejo odvečno tekočino paradižnika in omaka se jih lepo oprime.« Seveda, pravzaprav gre za podobno zgodbo kot v prejšnjem namigu. Ko je Sašo zadnjič odkril pokrovko tako pripravljenih testenin, smo navdušeno potrdili. Deluje! Omake je bilo na lepem ravno prav, špageti pa zares bogatega okusa.

5. Postrežba testenin

Ne, ne govorimo o postavitvi na krož­nik (čeprav tudi te ne smemo zanemariti), temveč o dejstvu, da testenin nikoli ne skuhamo prezgodaj. Neučakane so, veste! Ne morejo potrpeti, da bi vi še strebili solato ali dokončali omako, saj se izsušijo in zgubijo ves smisel. S svojim okusom in teksturo vas bodo resnično zadovoljile le, če si jih boste privoščili nemudoma. Bralka tako opozarja, naj bo kuhanje testenin zadnji korak pri pripravi obroka, in s Sašem se strinjamo, da temu ni kaj dodati. Testenine imajo značaj dive, posvetiti se jim morate takoj.

Priporočamo še: Zakaj voda, v kateri ste kuhali testenine, nikakor ne sodi v lijak

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana