Pet živil, ki jih pred pripravo ni priporočljivo prati

Pranje lahko celo pokvari okus jedi.

Zaradi mnogih škropiv in konzervansov, s katerimi proizvajalci živil podaljšujejo njihovo obstojnost, smo se že kar navadili, da vse, kar kupimo v trgovini, pred uporabo operemo. Ta navada je seveda precej pametna, sploh, če pomislite, od kod so pripotovali sadeži in kje vse je na vaš nakup čakala zelenjava.

A tudi pranje ni vedno priporočljivo. Nekatera živila lahko namreč z umivanjem pred pripravo izgubijo okus ali pa celo vplivajo na oporečnost površin, kjer kuhamo. Zato spodaj nizamo pet živil, ki jih nikar ne gre nesti pod pipo, preden jih daste v lonec.

Gobe

Če boste pred pripravo gobe namočili v vodo, bodo te spremenile teksturo in okus. Večina chefov prisega na papirnate brisačke ali krpo, ko je z gob potrebno odstraniti zemljo. Gobe bodo namreč vodo vpile kot, no, gobe, to pa bo vplivalo na okus naše jedi.

Testenine

Na to smo vas že večkrat opozorili, a naj ponovimo. Italijanski chefi nikar ne bi želeli, da testenine, preden jih vmešate v omako, operete. Tako boste z njih namreč sprali škrob, ki bi se sicer odlično ujel in dopolnil teksturo omake, okus vaših testenin pa ne bo tako poln. Kam z pa z vodo, ki vam je ostala po kuhanju testenin, preberite tukaj.

Perutnina

Ste vajeni, da piščanca, ko ga vzamete iz embalaže, splaknete pod tekočo vodo? Napaka. S tem namreč z mesa ne boste sprali nobene bakterije, kvečjemu boste te prenesli na korito in drugod po svoji kuhinji. Vse morebitne bakterije se bodo namreč uničile pri kuhanju oziroma pečenju, zato ni nobene potrebe, da perutnino predhodno splakujete.

Priporočamo še: Kako se izogniti salmonelozi?

Ribe

Iz podobnega razloga kot perutnino, tudi rib ne gre predhodno prati. Bakterije boste namreč tako raznosili po celi kuhinji, pod toplo vodo pa lahko tudi uničite teksturo ribe. Skratka, nikar ne spirajte ribjih filejev pod vodo.

Rdeče meso

Rdečega mesa ne gre prati iz podobnega razloga kot perutnine in rib, hkrati pa s tem tudi škodujete okusu vašega zrezka. S spiranjem namreč mesu dodajate vlago in ko ga boste položili na ogenj, bo ta negativno vplivala na njegov okus, saj se bo začel kuhati in ne peči.

Poizkusite še: Skutne kocke z malinami in timijanom

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed