Kultne jedi: Pisani ratatuj

Vrtovi se v tem času šibijo pod težo sočnih, na soncu dozorelih paradižnikov, paprik, jajčevcev in bučk, zato smo se tokrat odločili pripraviti svežo, a neverjetno okusno in lahkoto provansalsko jed.

Ta francoska mediteransko začinjena zelenjavna enolončnica izvira iz 18. stoletja, danes pa jo pogosteje kot v globokih krožnikih srečamo v modernejši obliki – kot zelenjavno zloženko. Kakšno navdušenje požanje postrežen ratatuj, smo ljubitelji Disneyjevih filmov pred desetletjem lahko videli že v prikupni istoimenski risanki Ratatouille, kjer značilno ljudsko jed postavijo pred vrhunskega kritika. In kaj je pravzaprav tako čarobnega v tej mešanici vrtne zelenjave?

Lahko bi rekli, da je za raznežene brbončice zaslužna predvsem polna mešanica mediteranskih okusov. Podlaga iz svežih zrelih paradižnikov služi kot posteljica za sotirano čebulo in česen, na njo pa naložimo bučke, jajčevec ter papriko. Vse skupaj odlično povezuje deviško oljčno olje, piko na i pa dodajo sveže provansalske začimbe: mešajo se vonji in okusi nežnih listov bazilike, strogega majarona, komarčka in timijana.

Foto: Thinkstock/Invizbk

Praviloma vsako sestavino najprej pripravimo posebej, šele nato pa vse skupaj združimo v en lonec. Vsaka zelenjava namreč potrebuje različen čas obdelave, zato je najbolje, da jo ločeno sotiramo v ponvi. Šele ko bodo bučke, jajčevci in paprika skoraj nared, vse skupaj združimo s preostalimi sestavinami, da zloženka dobi svojo pravo podobo.

Ta provansalska zmešnjava je že od nekdaj veljala za nekaj posebnega. Izhaja namreč iz Nice v francoski Provansi, zato imenu včasih dodajajo pridevnik nicoise, niška. Predvsem pa gre za jed, ki se je s preprostega jedilnika revnega kmečkega prebivalstva uspešno prebila na menije finih restavracij. Danes jo večinoma strežejo kot prilogo glavnim jedem, saj s svojo aromatično, a lahko strukturo bogati in osvežuje poletna ter jesenska kosila, nekdaj pa je bil ratatuj krepka samostojna jed, ob kateri so si delavni kmetje privoščili debel kos kruha.

Ratatuj je v svoji dolgi zgodovini doživel mnogo preobrazb in različic. Mi smo tokrat izbrali takšnega iz pečice, obogatenega s kuskusom.

Nalsovna fotografija: Thinkstock/GreenArtPhotography

Preberite še: Recept za ratatuj iz pečice

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana